Boltu prižgali zeleno luč za Rio

Šprinterski superzvezdnik je eden od 59 športnikov na jamajškem seznamu potnikov na olimpijske igre v Braziliji.

Objavljeno
12. julij 2016 11.21
reu-JAMAICA
J. P.
J. P.

Kingston - Jamajški atletski superzvezdnik Usain Bolt bo imel vendarle priložnost še oplemenititi že tako osupljiv izkupiček z olimpijskih iger, na katerih se je doslej okitil že s šestimi odličji najžlahtnejšega leska - po tremi v Pekingu 2008 in Londonu 2012, s štirimi posamičnimi na 100- in 200-metrski razdalji ter dvema štafetnima.

Devetindvajsetletni šprinter je namreč našel mesto v jamajški odpravi za Rio, kar so potrdili na tamkajšnjem olimpijskem komiteju, ki bo v Brazilijo poslal 59 športnic in športnikov. Bolt, ki lahko postane prvi tekmovalec v zgodovini s tremi zaporednimi olimpijskimi trojčki, je sicer pred dvema tednoma odpovedal nastop v finalu teka na 100 metrov na jamajških kvalifikacijah in z zdravniškim opravičilom izpustil tudi tek na 200 metrov, kljub temu pa se je znašel na razširjenem seznamu za teke na 100, 200 in 4 x 100 metrov.

Po jamajških pravilih lahko tisti, ki sodijo med najboljšo trojico na svetu, z zdravniškim potrdilom izpustijo kvalifikacije, a morajo naknadno dokazati, da so pripravljeni za sodelovanje na olimpijskih igrah. Bolt si je uvodni dan štiridnevnih kvalifikacij natrgal stegensko mišico, še zmogel polfinale na najkrajši razdalji, nato pa uro pred finalom odpovedal nastop.

Nato se je podal v Evropo k svetovno znanemu športnemu zdravniku Hans-Wilhelmu Müller-Wohlfahrtu, nekdanjemu klubskemu doktorju Bayerna. V tej sezoni je Jamajčan na 100 metrov najhitreje tekel v času 9,88, na 200 metrov pa se sploh še ni preizkusil, prvič naj bi to storil na diamantni ligi v Londonu. Zdravniško opravičilo so sicer izkoristili tudi Elaine Thompson, Hansle Parchment in Janieve Russell.