Bostonski maraton leto dni pozneje

Na maratonu v Bostonu leto dni po bombnem napadu poostreni varnostni ukrepi. Na štartu 36.000 tekačev.

Objavljeno
21. april 2014 09.12
Posodobljeno
21. april 2014 09.12
USA-BOSTON/MARATHON
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Boston - Leto dni po bombnem napadu, v katerem so življenje izgubili trije ljudje, 260 je bilo ranjenih, bodo ulice Bostona znova preplavili tekači. Na štartu (ob 16. uri po srednjeevropskem času) bo 36.000 tekačev iz 70 držav sveta, med njimi tudi devet Slovencev.

Kajpak bo 118. izvedbo maratona zaznamoval spomin na lansko tragedijo. Kot so sporočili prireditelji, bo navkljub oziroma prav zaradi lanskoletnega terorističnega napada letos gledalcev in tekmovalcev še veliko več kot ponavadi. Letošnji maraton naj bi si ogledalo več kot milijon ljudi, čeprav dostopa do cilja, kjer sta lani eksplodirali bombi iz ekonom loncev, tokrat ne bodo imeli. Za gledalce in tekače veljajo poostreni varnostni ukrepi, vendar tudi to ne zmanjšuje zanimanja.

Ob progi so namestili 100 novih kamer in postavili 50 policijskih opazovalnic. Prepovedani so nahrbtniki. Tekmovalci in gledalci bodo lahko imeli le plastične vrečke s plastičnimi steklenicami, ki ne vsebujejo več od litra tekočine. Med njimi bodo uniformirani policisti in policisti v civilu, ki bodo izvajali pogoste preglede.

Med letošnjimi udeleženci je tudi lanski zmagovalec, Etiopijec Lelisa Desisa, ki je ciljno črto dosegel v času dveh ur, desetih minut in 22 sekund. Nastopila bo tudi zmagovalka v ženski kategoriji, Kenijka Rita Jeptoo (2:26:25), tako v moški kot ženski konkurenci pa je prva nagrada vredna 150.000 dolarjev, ki bodo izplačani iz skupnega nagradnega sklada vrednega 806.000 dolarjev, piše STA.