Božič in Taljat hitra, a nenatančna

V slalomu na divjih vodah v Augsburgu Slovenca Luka Božič in Sašo Taljat s tremi dotiki zasedla osmo mesto.

Objavljeno
30. junij 2013 17.24
jsu/kanu
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Augsburg - Slalomisti na divjih vodah so v Augsburgu končali drugo tekmo svetovnega pokala. Kot zadnji so se na progo podali kanuistični dvosedi, med finalisti sta bila tudi Luka Božič in Sašo Taljat, ki pa se jima je nastop ponesrečil. S tremi dotiki sta na koncu zasedla osmo mesto, poroča STA.

Pri dvojcih sta zmagala Francoza Gauthier Klauss in Matthieu Peche, ki sta za 42 stotink prehitela Britanca Timothyja Baillieja in Etienna Stotta, tretja pa sta bila Poljaka Marcin Pochwala in Piotr Szczepanski.

Primorska naveza Božič-Taljat je sicer veslala zelo hitro, a so varovanca Dejana Testena od novih stopničk oddaljile kazenske sekunde. Božič in Taljat sta postavila drugi najhitrejši čas finala, od njiju sta bila hitrejša le Britanca, a sta si Primorca prislužila šest kazenskih sekund.

»S finalnim nastopom ne moreva biti zadovoljna, saj sva naredila kar nekaj napak. Čas ni bil slab, na nekaj podobnega sva tudi upala. Ko sva po polfinalu pregledovala posnetke, sva upala na čas okoli 112, 113 sekund, kar nama je tudi uspelo, vendar pa sva na progi naredila preveč napak,« je povedal Taljat.

Božič, ki je skupaj s Taljatom veslal tudi na SP v šprintu na divjih vodah v Solkanu, na vseh slalomskih tekmah pa vesla tudi v kanuju enosedu, je dodal: »Za mano je že dolga sezona, tako da se že kar malo vleče. Sedaj se bova morala spočiti, se potruditi še na SP v Španiji, potem pa greva domov. Sašo bo imel nekaj premora, mene pa čakata še EP in SP do 23 let.«

Med kajakašicami slovenska vrsta v finalu ni imela svoje predstavnice. Tako Urša Kragelj kot Eva Terčelj sta obstali v polfinalu. Kragljeva je po štirih kazenskih sekundah za finalom zaostala slabi dve sekundi in bila 15., Terčeljeva pa je napravila tri dotike in končala na 23. mestu. Zmagala je Francozinja Emilie Fer, ki je za 43 stotink sekunde ugnala Nemko Jasmin Schornberg, tretja pa je bila še ena nemška predstavnica Cindy Pöschel.

»Nisem našla sproščenosti. Res sem šla slabo. Običajno se lahko, tudi ko delam napake, zanesem na to, da mi čoln lepo teče in sem hitra, danes pa nisem mogla dobiti hitrosti. Koli vrat so zelo nizki in voda zelo niha, tako da moraš stalno spremljati višino kolov. Enkrat so nizko, drugič visoko. To spremljanje je zelo zahtevno. Proga je kar zapletena, ampak meni ni steklo že od začetka. Lovila sem se od drugih vrat naprej,« je poudarila Kragljeva.

Že v soboto so tekmovanje končali kajakaši in kanuisti. Najboljši Slovenec je bil kanuist Benjamin Savšek, ki je zasedel osmo mesto, med kajakaši pa sta Peter Kauzer in Martin Albreht v finalu zasedla 9. in 10. mesto. Na ekipnih tekmah so bili med kanuisti najhitrejši Slovenci Savšek, Anže Berčič in Luka Božič, medtem ko so kajakaši Kauzer, Albreht in Janoš Peterlin končali na 11. mestu. Danes Slovenija na ekipnih preizkušnjah ni imela svojih ekip. Prihodnji konec tedna slalomiste čaka nova preizkušnja svetovnega pokala v Seu d'Urgellu.

REZULTATI
C-2:
1. Gauthier Klauss/Matthieu Peche (Fra) 113,86 (0)
2. Timothy Baillie/Etienne Stott (VB) 0,42 (2)
3. Marcin Pochwala/Piotr Szczepanski (Pol) 0,77 (0)
8. Sašo Taljat/Luka Božič (Slo) 5,30 (6)

K-1 ženske:
1. Emilie Fer (Fra) 112,53 (0)
2. Jasmin Schornberg (Nem) 0,43 (0)
3. Cindy Pöschel (Nem) 2,77 (4)
15. Urša Kragelj (Slo)
23. Eva Terčelj (Slo)

Odličen finale sezone spustašev

Spustaši na divjih vodah pa so konec tedna v Valtellini nastopili na zadnjih tekmah svetovnega pokala v sezoni. Po sobotnem uspehu v šprintu, ko je bil kajakaš Nejc Žnidarčič drugi, kanuistični dvojec Peter Žnidaršič-Luka Žganjar pa tretji, so Slovenci dobro nastopili tudi v klasičnem spustu. Žnidaršič in Žganjar sta bila druga, Žnidarčič pa tretji.

Spustaši so s klasičnim spustom končali izjemno uspešno sezono, v kateri so blesteli tako na EP v Bovcu kot na SP v šprintu v Solkanu in na štirih tekmah svetovnega pokala. S srebrno kolajno sta navdušila Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, ki sta letos pokazala velik napredek. Zmagala sta Francoza Damien in Gaetan Guyonnet.

Za nove stopničke je poskrbel tudi kajakaš Nejc Žnidarčič, ki je bil tretji. Zmagal je Francoz Remi Pete, dobro pa so tekmovali tudi preostali slovenski reprezentanti: Simon Oven je bil sedmi, Tim Kolar osmi, Vid Debeljak 16. in Maks Frančeškin 21. Znova je bil blizu uvrstitve na zmagovalni oder tudi kanuist Simon Hočevar, ki je tako kot v šprintu tudi v klasiki tekmovanje končal na 4. mestu. Zmagal je Nemec Normen Weber.