Božič in Taljat še naprej na zmagovitem valu

Primorski dvojec Luka Božič-Sašo Taljat najboljši na prvi tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v tej sezoni.

Objavljeno
08. junij 2014 15.52
Posodobljeno
08. junij 2014 15.52
lvu-kanu
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

London - Primorski dvojec Luka Božič-Sašo Taljat je z odlično finalno vožnjo prišel do zmage na prvi tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v tej sezoni. Na olimpijski progi v Londonu je tekmece prehitel za več kot dve sekundi. V finalu je veslala tudi kajakašica Urša Kragelj, ki je bila deveta, v polfinalu pa je tekmovanje na 30. mestu sklenila Eva Terčelj.

Po bronasti kolajni na nedavnem evropskem prvenstvu na Dunaju sta Božič in Taljat na olimpijski progi stopila še korak naprej. V finalu, v katerem je imela večina tekmovalcev kar precej težav, sta veslala odlično in se povzpela na najvišjo stopničko. Postavila sta najhitrejši čas, s progo pa opravila tudi brez dotikov, kar je poleg njiju uspelo le še dvema finalnima posadkama, ki pa sta veslali precej počasneje. Za varovancema Dejana Testena sta se zvrstila Nemca Franz Anton in Jan Benzien, ki sta zaostala za 2,26 sekunde, tretja pa sta bila Slovaka Peter in Ladislav Škantar.

To je druga zmaga za Primorca na tekmah svetovnega pokala. Najboljša sta bila že leta 2011 v Pragi, poleg tega pa sta bila v isti sezoni druga v Franciji, leto pozneje druga tudi v Cardiffu, imata pa še štiri bronaste kolajne s tekem za svetovni pokal. Leta 2012 sta bila tretja v Pragi, lani pa sta tretja mesta osvojila še v Cardiffu, La Seu d'Urgellu in domačem Tacnu.

»Takšnega začetka sezone si sploh nisva predstavljala. Zelo pozno sva dobila čoln in pričakovala, da se bova navajala nanj skozi tekme, a očitno nama zelo ustreza. Na njem sva opravila nekaj sprememb in že na prvih tekmah, na evropskem prvenstvu in tukaj, se je izšlo. Sezona bo naporna in težko se bo stalno obdržati med najboljšimi. Londonska proga je bila res zahtevna, vsi so delali precej napak. Moral si zdržati praktično do predzadnjih vrat, pri katerih si še lahko naredil veliko napako. Moral si res ostati zbran, na vrhu hraniti moč za zadnji del, obenem pa še ohranjati stik z najboljšimi,« je strnil vtise Luka Božič.

Z nastopom je bil zelo zadovoljen tudi Sašo Taljat: »Po polfinalu sva si na videu ogledala, kje bi lahko odpravila napake v finalu, kar nama je tudi uspelo. Z izjemo gledalcev, ki jih je bilo na olimpijskih igrah več, je vse ostalo precej podobno. Proga je sicer rahlo spremenjena, a je še vedno zelo zahtevna. Rada tekmujeva na takšnih.« Tacen? »Doslej sva boljše rezultate dosegala na drugih progah, lani pa sva v Tacnu prvič osvojila kolajno na eni od večjih tekem. Upam, da bova tudi letos ponovila ta podvig.«

Zadnji dan tekmovanja v Londonu so veslale tudi kajakašice, v polfinalu sta nastopili tudi obe Slovenki. Bolje se je odrezala Urša Kragelj, ki se je z desetim časom uvrstila v finale. Tu je sicer veslala hitro, a naredila napako, ki ji je prinesla 50 kazenskih sekund, zato je bila na koncu deveta. Takoj po tekmi je sicer še zasedala osmo mesto, a je po pritožbi češke ekipe Štepanka Hilgertova napredovala na šesto mesto, saj so ji izbrisali 50 kazenskih sekund. Že v polfinalu pa je obstala Eva Terčelj, ki je imela na progi nemalo težav, sodniki so ji namreč dosodili kar 58 kazenskih sekund.

Slalomisti na divjih vodah se sedaj selijo v središče Ljubljane sprva na tradicionalni paralelni slalom, od petka do nedelje pa še na drugo preizkušnjo za svetovni pokal. Slovenci v Tacnu vselej dosegajo odlične rezultate, zato bodo visoko merili tudi letos.