Božič prvi Slovenec na odru pomladne klasike

Na prestižni pomladanski enodnevni dirki Gent-Wevelgem je kolesarja Boruta Božiča v hudem mrazu in vetru prehitel le Peter Sagan.

Objavljeno
25. marec 2013 10.03
Posodobljeno
25. marec 2013 11.00
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Wevelgem – Borut Božič je naposled prebil led tudi na pomladanskih klasikah. Z drugim mestom na dirki Gent-Wevelgem, ki sodi v železni repertoar WorldToura, ni dosegel le svojega največjega uspeha, ampak tudi slovenskega kolesarstva na prestižnih enodnevnih dirkah. »Zmagovalni oder na pomladni klasiki je največ, kar sem si v karieri želel,« je bil navdušen Idrijec.

Kaj pomeni drugo mesto na tretji največji belgijski dirki, pove najbolje seznam zmagovalcev. Ob letošnjem Petru Saganu, zagotovo največjemu talentu sodobnega kolesarstva, so v 75-letni zgodovini dirke v Wevelgemu zmagovali le velikani svetovnega kolesarstva – od Rika van Looya, Jacquesa Anquetila, Eddyja Merckxa in Bernarda Hinaulta do Maria Cipollinija, Oscarja Freireja in Toma Boonena. Božič v boju s Saganom ni imel možnosti za zmago, saj se je Slovak v Merckxovem slogu tri kilometre pred ciljem odpeljal zmagi naproti. Dvaintridesetletni Idrijec pa je v ozadju modro čakal na svojo priložnost in jo učinkovito izkoristil.

»Zaradi mraza in vetra se v zadnjih kilometrih sicer nisem najbolje počutil, a sem v zadnjem napadu tvegal in iz globokega ozadja pospešil. Dolg šprint se mi je naposled le obrestoval,« je opisal zaključno akcijo Božič, ki je pametno kolesaril vso dirko. V hudem mrazu (temperatura se je sukala od -2 do -4 stopinj Celzija) se je držal Sagana, Boonena, Cavendisha, Hushovda, Boasson-Hagna in Greipla, ki so vsi računali na zmagovalni oder. Moči ni pretirano trošil, ko pa je kakšnih 60 km pred ciljem napadel Sagan, mu je odločno sledil.

V zmagoviti skupini je bilo enajst kolesarjev, med njimi pa od favoritov še Haussler, Van Avermaet, Flecha in nekdanji zmagovalec Eisel. Glavnina s Cavendishem in Greiplom jih je lovila, a je bil ritem složnih ubežnikov tudi zanjo prehud. »Že pred zaključkom mi je bilo jasno, da proti Saganu nimam možnosti, tako kot jih ne bi imel proti velemojstru za flamske dirke Boonenu ali Cancellari, ki pa dirkanja v mrazu nista zdržala. Ko sem preživel izločilno dirkanje, mi je bilo jasno, da je to enkratna priložnost, saj sem bil v svoji konkurenci. V Belgijo sem namreč prišel bolje pripravljen kot kdajkoli prej. Dirko Gent-Wevelgem sem imel zaradi konfiguracije zadnja leta vselej na očeh. Prepričan sem bil, da lahko na njej stopim na zmagovalni oder. To prepričanje je bilo tudi odločilno za uspeh,« je komentiral razplet Božič, ki je že v sredo na uvodni belgijski klasiki – Po Flandriji – osvojil drugo mesto. Na petkovi dirki E3 Harelbeke, ki letos šteje za WorldTour, je odstopil, ker se je želel dobro spočiti za dirko po enajstih vzponih flamskih Ardenov. V naslednjem tednu se bo, tako kot vso zimo, pripravljal doma, v nedeljo pa ga čaka ena največjih klasik Po Flandriji.