Brajkovičeva kalvarija s padci se nadaljuje

Nesrečnik poljskega toura Janez Brajkovič ima hude odrgnine po gležnju in kolku. Na tleh tudi Luka Mezgec.

Objavljeno
04. avgust 2014 00.28
Podsmreka 21.10. 2012 zlato Scottovo kolo mosski Elite. Dobitnik Jani Brajkovic. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Kranj – Kalvarija Janija Brajkoviča na velikih dirkah traja že sedem let, od leta 2007, ko je v Švici odstopil že na prologu. Leta 2011 je Tour zaradi zlomljene ključnice in počene arkade končal že v 5. etapi. Pred dvema letoma je na dirki Tirreno-Adriatico v 2. etapi odstopil zaradi pretresa možganov. Lani je Tour zapustil v 6 etapi s »preluknjanim kolenom«.

Letos je zaradi udarca v koleno odstopil po prologu dirke Po Romandiji. Na Giru si je v 6. etapi zlomil komolec. Komaj si je opomogel ter z veliko mero upanja in optimizma šel na poljski tour, že je na prvi etapi padel in odstopil ... Nesreča se je zgodila v temnem gozdu, med divjanjem nevihte, ki je podirala drevesa. Kolesarji so med točo morali vijugati med podrtimi drevesi, tako da je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo zgodil padec na cesti, posuti z vejicami, deli dreves in listjem. Temperatura je padla za kar 20 stopinj – s 36 na 16! Nasploh je bil to spet črn dan za Astano. Dvakrat je padel tudi Aru. »Polomil si nisem ničesar. Močno odrgnjen imam gleženj, kolk pa v celoti. Ni pa tako hudo, kot je zgledalo takoj po padcu. Po dnevu ali dveh bom spet na kolesu,« je bil kakšno uro po nesreči optimističen Brajkovič.

Mezgec je bil na koncu deževne etape v ugodnem položaju za vrhunsko uvrstitev, a je tudi on grdo padel in z glavo zadel zaščitno ograjo. »Vsi so bili vsaj enkrat na tleh, jaz na žalost, ko je šlo najhitreje. Šprintal sem po desni, ko je kolesar BMC nehal vrteti pedala in se pomaknil desno. Malo sem se ga dotaknil, a dovolj, da sem se prekucnil. Boli med roka nad komolcem. Zdravnik pravi, da je le udarec. Upam, da bom danes lahko štartal,« je opisal nesrečo Mezgec.

VN Kranja Janu Tratniku

Na VN Kranja vremenskih težav ni bilo. Še več, edina slovenska klasika je bil vrhunska predstava, čeprav ne šteje za nobeno kategorijo pokala UCI. Udeležba je bila za naše razmere vrhunska, zmago pa je na 3,3 km dolgem krogu, ki se je zavrtel 35-krat, slavil Jan Tratnik. Štiriindvajsetletni Idrijec je bil taktično moder in ohranil največ moči za zadnji krog. Utrujeni Kristjan Fajt, ki je v strahu, da ne bi zamudil odločilnega pobega, pokrival napade, je na koncu imel manj moči. »S Tratnikom sva sedem krogov enakovredno narekovala ritem, a je bil na koncu vendarle hitrejši. Ni se dal prelisičiti v zadnjem delu dirke,« je komentiral razplet Fajt. Tratnik je priznal, da je bil večji del dirke v zavetrju in se ni zaletaval, kar mu je tudi svetoval someščan iz Idrije Borut Božič. Iz njegove ekipe so bili namreč le trije kolesarji. »Vsak strel v prazno bi se mi maščeval. Krožne dirke s kratkimi klanci mi ustrezajo, še posebej pa kranjski krog, na katerem sem leta 2009 slavil zmago,« je Tratnik dejal po drugi letošnji zmagi (prvo je slavil aprila v Brnu) in dodal, da je bil letos že 22-krat v deseterici.