Branik tako kot lani spet štartal bolje

V odbojkarskem derbiju zmaga Mariborčank, Calcit enakovreden na začetku in koncu.

Objavljeno
27. oktober 2014 10.13
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Maribor – Že v minuli sezoni se je zgodilo, da sta se najboljša slovenska ženska odbojkarska kolektiva, Nova KBM Branik in Calcit Volleyball, v medsebojnem obračunu pomerila že v uvodnem kolu interlige. In tedaj – tako kot predvčerajšnjim, ko se je scenarij do potankosti ponovil – so bile prepričljivo boljše Mariborčanke.

A se je lani komaj dva meseca pozneje pokazalo, da začetno razmerje sil ne velja nič. Ko so namreč Kamničanke uigrale temeljito prevetreno ekipo, so si hitro dale duška in štajersko ekipo konec decembra suvereno ugnale v finalu pokala. Na podoben razplet računajo tudi letos. »Sezona je še dolga, to je bila zgolj prva tekma, mi še nimamo popolnega igralskega kadra. Do prvega pravega dvoboja, finala pokala, na katerega odkrito merimo, je še daleč, dotlej imamo čas, da se sestavimo in postanemo konkurenčnejše,« poudarja Urška Igličar, ena od treh pravih okrepitev zasedbe (ob treh mladinkah) pred novo sezono. Še v minuli je nosila mariborski dres, torej jo je že za zajtrk čakal obračun z dovčerajšnjimi soigralkami.

Vsaj začetek in konec derbija sta nakazala, da kakovostna razlika vendarle ni tako izdatna, kot kaže rezultat. Calcit je namreč štartal dobro v obrambi in čvrsto v bloku, v katerem je bil trikrat uspešen, zelo pogumno igro pa je prikazala dosedanja mladinka, 18-letna in 188 cm visoka Maja Forštnarič. Pri vodstvu gostij s 13:10 pa je k servisu stopila domača korektorka Iza Mlakar in bila najzaslužnejša za delni izid kar 8:0, ki je tehtnico nagnil na stran Branika. Drugi niz je bil v popolni domeni gostiteljic, ki so bolje začele tudi tretjega (8:5), nato pa je kapetanka gostij Tamara Borko primazala kar tri ase in svojo zasedbo potegnila v udobno vodstvo (14:10), ki ni splahnelo vse do končnice. Kamničanke so imele izjemno zalogo petih točk (23:18), nato pa je na sceno stopila povratnica Monika Potokar, ki je zadnji dve sezoni igrala v tujini, v dresu romunske Stiinte Bacau tudi v ligi prvakinj, vrnitev na domače parkete pa kronala s tremi od štirih zadnjih točk Branika za čudežni zasuk in zmago.

Monika Potokar, sprejemalka Nove KBM Branik: »Nismo vedele, kaj pričakovati. Predvsem v uvodnem nizu je bilo očitno, da smo bile v krču, kar je za prve tekme značilno, ko pa smo odigrale, kot znamo, se je to hitro poznalo tudi na rezultatu. Skoraj nemogoče je, kako smo rešile zadnji niz, to je posledica vzornega dela v ekipi. Po dveh letih v tujini sem sama nekoliko bolj konstantna, v Romuniji sem začenjala tekme in neprestano igrala, zato sem morda malce bolj 'odrasla' na parketu in ni toliko napak in nihanj.«

Urška Igličar, korektorka Calcita Volleyballa: »Prva tekma je vselej nepredvidljiva, zdaj smo videle, kakšne so Mariborčanke, one pa, kje smo trenutno mi. Zaslužena zmaga Branika, za nas pa poraz ni nič tragičnega, treba ga je pozabiti in iti naprej, vsakič bomo imeli več podatkov drug o drugem in bo lažje. Še dostikrat se bomo pomerile in tedaj bomo pokazale svojo pravo moč.«