Brazilske oblasti priprle Hickeyja

Brazilske oblasti so nekdanjemu predsedniku evropskega olimpijskega komiteja Patu Hickeyju po zaslišanju odredile pripor.

Objavljeno
19. avgust 2016 17.20
Posodobljeno
19. avgust 2016 17.34
FILES-GAMES-EUR-2015-OLY-HICKEY
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Rio de Janeiro - Brazilske oblasti so po današnjem zaslišanju priprle nekdanjega predsednika evropskega olimpijskega komiteja (EOC) Pata Hickeyja in zavrnile možnost izpusta ob plačilu varščine.

Pata Hickeyja so v sredo aretirali v luksuznem hotelu v Riu de Janeiru. Brazilske oblasti mu očitajo nezakonito preprodajo olimpijskih vstopnic, vrednost katerih naj bi na črnem trgu presegla tri milijone dolarjev. Irski olimpijski komite naj bi posredoval večino vstopnic podjetju THG, ki jih je potem skušal preprodati kot vstopnice z lažnimi paketi dobrodošlice. Ti paketi so stali tudi 8000 ameriških dolarjev, kar je bistveno več od prvotnih cen.

Irec je ob aretaciji prosil za premestitev v bolnišnico, saj se je slabo počutil. V četrtek zvečer pa so ga na invalidskem vozičku odpeljali na zaslišanje.

71-letni Hickey se je po aretaciji odločil začasno umakniti z mesta predsednika Olimpijskega komiteja Irske in ostalih funkcij, povezanih z olimpijskimi komiteji. Je tudi predsednik združenja evropskih olimpijskih komitejev (EOC) in namestnik vodje Združenja nacionalnih olimpijskih komitejev (ANOC). Vodenje evropskih olimpijskih komitejev je začasno v skladu s svojo funkcijo prevzel podpredsednik, Slovenec Janez Kocijančič.