Bressetovi naslov svetovne prvakinje, Klemenčičeva deseta

Francozinja Julie Bresset je v Saalfeldenu prepričljivo dobila tekmo svetovnega prvenstva v gorskem kolesarstvu.

Objavljeno
08. september 2012 14.57
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Salzburg - Organizatorji svetovnega prvenstva v gorskem kolesarstvu so danes izpeljali preizkušnjo v olimpijskem krosu, ki se je razpletla po željah olimpijska prvakinja Julie Bresset.

Francozinja je bila tokrat razred zase, saj je drugouvrščena Norvežanka Gunn-Rita Dahle Flesjaa zaostala za minuto in 47 sekund, Američanka Georgia Gould na tretjem pa za tri minute in dvanajst sekund.

Na štartu so bile tudi tri Slovenke, olimpijki Blaža Klemenčič in Tanja Žakelj sta tekmo končali na desetem oziroma trinajstem mestu, Ana Zupan pa je odstopila.

Klemenčičeva je po tekmi povedala, da njena trenutna forma ni na želenem nivoju. »Jaz sem bila na olimpijadi v boljši formi kot tukaj. To je bil nekakšen popravni izpit. Na olimpijadi sem bila res dobro pripravljena, pa nisem tako odvozila kot je bilo treba. Po olimpijadi sem si vzela malo pavze, da sem si spočila glavo. Za to dirko nisem bila v formi, ampak sem zelo dobro odpeljala. Proga mi je bila všeč, že lani sem tu konec sezone dirkala. Startala sem tudi zelo dobro, na začetku sem bila še malo v ospredju, tako da sem bila v skupini od pet do deset. Bila je zanimiva dirka,« je ocenila slovenska kolesarka.

Svoj nastop je komentirala tudi Tanja Žakelj. »Jaz sem startala mogoče malo rezervirano in nisem bila ravno v ospredju. Potem naprej mi je uspelo super napredovati. Tudi tehnično sem uspela dobro odpeljat, uživala sem na progi in mi je uspel še en res lep rezultat za zaključek sezone," je ocenila nastop Žakljeva, o nadaljevanju sezone pa dejala: "Nimam še načrtovano za naprej, zdaj sem bila res osredotočena na tole svetovno prvenstvo, ki je bila najpomembnejša tekma po olimpijadi. Malo počitka bo prav gotovo prav prišlo, verjetno pa se bom udeležila še kakšne manjše dirke,« je povedala Žakljeva.

Zmaga Schurterja

V moški konkurenci so preizkušnjo olimpijskega krosa zaznamovali Švicarji, saj so osvojili vsa tri mesta na zmagovalnem odru. Zmagal je Nino Schurter, drugi je bil Lukas Flückiger, tretji pa njego brat Mathias. Najboljši Slovenec Matej Lovše je bil na 78. mestu, Miha Halzer pa je odstopil.

 

Rezultati krosa, ženske:

1. Julie Bresset (Fra) 1:32:25

2. Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Nor) +1:47

3. Georgia Gould (ZDA) +3:12

4. Esther Süss (Switzerland) +3:22

5. Irina Kalentijeva (Rus) +3:23

6. Sabine Spitz (Nem) +3:45

7. Tereza Hurikova (Češ) +3:50

8. Lea Davison (ZDA) +3:50

9. Aleksandra Dawidowicz (Pol) +4:03

10. Blaža Klemenčič (Slo) +4:05

...

13. Tanja Žakelj (Slo) +4:38

Odstop: Ana Zupan (Slo)

 

Moški:


1. Nino Schurter (Švi) 1:40:55

2. Lukas Flückiger (Švi) +0:29

3. Mathias Flückiger (Švi) +0:51

4. Julien Absalon (Fra) +1:04

5. Fabian Giger (Švi) +1:16

6. Marco Aurelio Fontana (Ita) +1:45

7. Manuel Fumic (Nem) +1:58

8. Burry Stander (JAR) +2:01

9. Stephane Tempier (Fra) +2:06

10. Sergio Mantecon Gutierrez (Špa) +2:53

...

78. Matej Lovše (Slo) +1 krog

Odstop: Miha Halzer (Slo)