Brez drame, brez korupcije

Olimpizem: V Limi potrditev Pariza in LA za OI 2024 in 2028.

Objavljeno
12. september 2017 20.42
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Lima – Ob svežih obtožbah o korupciji znotraj Mednarodnega olimpijskega komiteja bo potrditev Pariza 2024 in Los Angelesa 2028 za prireditelja poletnih olimpijskih iger kot balzam za olimpijsko družino, ko se bodo člani MOK danes srečali v Limi.

MOK je sredi poletja sklenil precedenčni dogovor, da bo Pariz dobil igre čez sedem let in Los Angeles, ki je bil gostitelj že v letih 1932 in 1984, štiri leta kasneje. Sprva sta se oba potegovala za leto 2024, potem ko so si premislili Hamburg, Rim in Budimpešta. Američani so se naposled sprijaznili. Zanje je to morda še bolje, saj bo takrat zagotovo že konec morebitnega drugega mandata zlasti v Kaliforniji sila nepriljubljenega predsednika Donalda Trumpa.

Člani MOK, 94 jih je, bodo glasovali po 25-minutni predstavitvi obeh kandidatur danes okoli 20. ure po našem času. Pariška delegacija je v Peruju polna samozavesti. Potem ko je francosko glavno mesto trikrat zapored (za OI 1992, 2008 in 2012) ostalo razočarano, bo dočakalo priložnost za odprtje šampanjca. V Parizu so bile igre v letih 1900 in 1924, kar pomeni, da bo po 100 letih največji dogodek spet pod Eifflovim stolpom in da se bo mesto izenačilo z Londonom kot trikratni organizator. Naslednji trojček pa bo že vpisal LA.

»To je velika zmaga za nas in tukaj smo, da bi čim bolj uživali v trenutku,« od ponosa žari Tony Estanguet, trikratni olimpijski prvak v kanuju in glavni obraz francoske kandidature, ki ima veliko podporo predsednika Emmanuela Macrona. Čeprav bodo morali na svoj veledogodek čakati kar 11 let, tudi v losangeleškem taboru trdijo, da so z dogovorom zadovoljni. Da jim bo čas hitreje minil, jim je MOK namenil 100 milijonov dolarjev sredstev več kot Parizu, kar je seveda kaplja v morje glede na to, da so igre v Riu stale 1,6 milijarde dolarjev in bodo naslednje še dražje. »Uspelo nam je nekaj izjemnega. Vso noč bomo praznovali tukaj v Limi in potem še ves vikend v Kaliforniji,« je zatrdil šef organizacijskega odbora Casey Wasserman, ki bo konec tedna skupaj z županom LA Ericom Garcettijem gostil predsednika MOK Thomasa Bacha ter ga med drugim odpeljal na tekmo LA Rams v ameriškem nogometu ter na podelitev nagrad Emmy.

Bach je bil kajpak glavni mož za dogovorom med Parizom in Los Angelesom. »Za MOK bi bila velika napaka, če bi izgubila katerega koli od teh dveh fantastičnih mest. Podpis tripartitne pogodbe bo pomenil zmago za vse,« je dejal Bach, ki se dobro zaveda, da bo kandidatov zaradi ogromnih stroškov in varnostnih tveganj v zahodnem svetu vse manj. V ZDA ima samo Los Angeles podporo lokalnega prebivalstva, celo svetovljanski Boston se je umaknil. Naslednji trije veliki dogodki bodo na vzhodu, zimske igre v Pjongčangu in zatem v Pekingu, vmes bodo poletne v Tokiu. So pa Američani že napovedali, da bosta Salt Lake City ali Denver v Limi vložila kandidaturo za ZOI 2026, za katere se sicer zanima tudi Innsbruck (na Tirolskem bodo o tem imeli oktobra referendum).