Brez Ize Braniku trda prede

Odbojka: ACH Volley v mestnem derbiju gladko prek Črnuč.

Objavljeno
07. januar 2018 22.04
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Večina slovenskih odbojkarskih kolektivov si bo privoščila dodaten dvotedenski podaljšek, izjeme so v zadnjih sezonah najuspešnejši klubi, ki so bili znova v pogonu že minuli konec tedna. Državni prvak ACH Volley se je v ljubljanskem derbiju, ki mu je to težko reči, ogreval pred evropskim nadaljevanjem.

Črnuče, eden od dveh novincev med elito, so pravzaprav »mali brat« ACH Volleyja, ki jih krmi z igralci, ki pod taktirko Zorana Kedačiča ne bi dobivali priložnosti. Tako barve manj trofejnega ljubljanskega moštva branijo štirje, ki so se v preteklosti brusili v zmajevem gnezdu. Trojica – bloker Stipe Jurič, sprejemalec Žiga Donik in korektor David Kumer – še v minuli sezoni, Bine Slovnik kako leto prej. Kluba dobro sodelujeta in si delita dvorano Tivoli, njun sinočnji obračun je na tribune privabil natanko 61 ljubljanskih ljubiteljev odbojke. Ti so v prvih dveh nizih videli enosmerni promet, v zadnjem so Črnuče pokazale zobe, dobršen del tudi vodile, v končnici so pretehtale izkušnje.

Neverjeten zasuk v primerjavi z začetkom sezone je prelom leta prinesel v ženski konkurenci. Nova KBM Branik, ki je bila jeseni suverena in je v vitrino postavila novo lovoriko, pokalno, se je po praznikih vrnila z zaporednima porazoma v interligi, za nameček še pred domačim avditorijem v Lukni. Najprej jo je nenadejano na kolena spravila mednarodno pisana zasedba madžarske Nyiregyhaze, zatem je klecnila v domačem derbiju s Calcitom Volleyjem. Tako je vpisala prva poraza v interligaški sezoni.

Vnovič se je pokazalo, kako ogromen vpliv na igro zasedbe Sama Miklavca ima izvrstna koroška korektorka Iza Mlakar. Proti Madžarkam je v prvem nizu šestkrat poskusila, a ni prispevala točke, dvakrat se je ujela v bloku in si privoščila napako, zaradi česar je hitro morala na klop, breme v napadu pa je uspešno prevzela postavna sprejemalka Ana Marija Vovk (22 točk). Miklavc je po tekmi pojasnil, da je Mlakarjevo na klop posadil zaradi trebušnih bolečin, zato ni igrala niti sinoči proti Calcitu. Branik se je moral znajti brez klasične korektorke, tokrat je bila najbolj razigrana Anita Sobočan, čeprav še ni povsem nared po poškodbi.

Kamničanke je poživila menjava na podajalskem položaju. Američanko Amando Peterson, ki se ni vklopila v kolektiv, je zamenjala 192 cm visoka orjakinja Bernarda Brčić, ki je povečala zanesljivost v igri. Trener Gregor Rozman je v dvoboju z Madžarkami, v katerem njegove varovanke niso oddale niza, na klopi pustil standardno korektorko Urško Igličar, namesto katere je v ogenj poslal 16-letno Evo Zatkovič (193 cm), ki se mu je zahvalila z všečno predstavo. V slovenskem derbiju je vseeno na parket vrnil spočito Igličarjevo, ki je bila z 12 točkami najučinkovitejša v ekipi. Zasedbi sta se ogrevali pred sredinim povratnim medsebojnim dvobojem 1/16 finala pokala CEV v Lukni, v prednosti dveh nizov so Mariborčanke (3:1). »Resda so tekmice igrale brez Ize, a je bilo treba še vedno igrati s pravim pristopom. Odlična so bila v bloku in pri servisu,« je poudaril Rozman.