Zlato za Rennerja, bron za Janežiča na EP

Na evropskem atletskem prvenstvu za mlajše člane v Estoniji je Luka Janežič v teku na 400 m osvojil bronasto kolajno.

Objavljeno
11. julij 2015 21.09
Atletski miting, Luka Janežič Velenje 1.7. 2015
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Tallinn - Na evropskem prvenstvu v atletiki za mlajše člane je slovenska reprezentanca osvojila dve kolajni. Velika junaka sta postala Robert Renner, ki je postal evropski prvak v skoku s palico in tekač Luka Janežič, ki je na 400 m osvojil bron.

Renner je v skoku s palico osvojil zlato kolajno, potem ko je preskočil 5,55 metra. V prvem poskusu je premagal 5,20 m, v drugem pa 5,40 m. Nato je letvico dvignil na 5,50 m in jo takoj preskočil, vajo pa ponovil tudi na višini 5,55 m. Nato je v dveh poskusih neuspešno naskakoval višini 5,60 m, ko pa je bilo jasno, da ima zlato odličje v žepu - njegov najresnejši tekmec iz Rusije Rus Leonid Kobelev je namreč trikrat neuspešno naskakoval to višino - pa mu ni uspelo preskočiti 5,65 metra, kar je tudi norma za nastop na svetovnem prvenstvu v kitajski prestolnici.

Član celjskega Kladivarja se je tako v zgodovino slovenske atletike pa se je zapisal kot drugi tekmovalec, ki je osvojil zlato kolajno. Pred njim je to uspelo kranjskemu skakalcu v višino Rožletu Prezlju v Amsterdamu leta 2001.

»V Estonijo sem prišel z osmim ali devetim izidom med vsemi tekmovalci, tako da sem napadal iz ozadja. Zavoljo tega je bilo na meni manj tekmovalnega pritiska, saj tudi v primeru neuspeha moj tukajšnji rezultat ne bi bil ocenjen kot neuspeh. Moji skoki so bili v redu, z izjemo 5,40 metra, ko sem imel en popravek, sem vse druge višine premagal v prvem poskusu, kar je bilo na koncu tudi odločilnega pomena za zlato odličje. Zelo sem zadovoljen, višine resda niso bile nič posebnega, a to v tem trenutku niti ni pomembno. V mojih dveh poskusih na višini 5,50 sem bil daleč od uspeha, bolj sem se izkazal na 5,65 m, ko sem že imel potrebno višino, a se mi je nato skok izmuznil. Do 10. avgusta bom skušal izpolniti normo za Peking, kar je moj osrednji kratkoročni cilj,« je po zmagoslavju v Tallinnu povedal Renner.

Janežič blizu srebra

Za velik uspeh je poskrbel tudi tekač Janežič (45,73). Na 400 m je bil zelo blizu srebra, ki je po fotofinišu osvojil Rus Pavel Ivaško (45,73). Zmagal je Francoz Thomas Jordier (45,50), drugo mesto pa je po fotofinišu zasedel

»Definitivno sem zelo zadovoljen, najbolj pa sem vesel, da sem psihično zdržal breme, ki sem ga imel pred današnjo preizkušnjo, saj sem bil eden od favoritov za visoka mesta. Kolajna je kolajna, v tem trenutku mi je prav vseeno, ali je to zlata, srebrna ali bronasta. Če bi mi pred začetkom sezone nekdo rekel, da bom osvojil kolajno, bi mu rekel, da nima pojma o atletiki. Noro,« je po bronastem odličju dejal Janežič.

»Vedel sem, da bo odločitev padla v zadnjih petdesetih metrih, kar se je tudi zgodilo. V končnici teka sem pričakoval napade svojih tekmecev, a najbolj pomembno je, da sem ubranil bronasto kolajno, čeprav se mi je nasmihala tudi srebrnega leska,« je o taktiki na današnji preizkušnji dejal Janežič, čigar osebni rekord znaša 45,44 sekunde, dosegel pa ga je 1. junija letos v Velenju, ko je tudi izpolnil normo za letošnje svetovno prvenstvo v Pekingu.

V Estoniji se je po poškodbi gležnja na atletske steze vrnila tudi Maruša Mišmaš. V disciplini na 3000 m z zaprekami je siocer ciljala na kolajno, a po dolgem okrevanju je lahko bila zadovoljna tudi s 5. mestom. Razdaljo je pretekla v času 9:52,03 in močno zaostala za svojo letošnjo rekordno znamko iz Bratislave (9:35,10). Zmagala je Turkinja Tugba Güvenc (9:36,14). »Pred tremi tedni sem še komaj tekla in sem se bala, da sploh ne bom mogla nastopiti v Tallinu, pa sem vseeno tukaj. Uvrstila sem se v finale in zasedla 5. mesto. Z rezultatom moram biti zadovoljna. Mi je pa vseeno hudo, ker vem česa sem bila sposobna pred poškodbo.«

Vodja slovenske atletske odprave v estonski prestolnici Martin Steiner je bil zelo zadovoljen z današnjim izkupičkom, po koncu tekmovalnega dneva pa je dejal: »Zelo sem zadovoljen z nastopi naših atletov, naša želja pred potjo o dveh kolajnah je tako že izpolnjena. V nedeljo imamo na prvenstvu še dve železi v ognju in upam, da se bomo v ponedeljek v domovino lahko vrnili zelo zadovoljni.«

V današnjih kvalifikacijah v metu kopja se je Blaž Marn brez težav uvrstil v nedeljski finale s šestim dosežkom (76,09 m), kar je tudi njegov osebni rekord. V nedeljo bosta zagotovo nastopila dva slovenska atleta. V finalnem teku na 800 metrov bo nastopil Žan Rudolf, ki je v današnjem polfinalu zasedel skupno tretje mesto (1:48,57), v suvanju krogle bo slovenske barve zastopal Blaž Zupančič, medtem ko se je Mišmaševa odpovedala teku na 1500 metrov.