Brus manj kot sekundo za kolajno

Prvi dan finalnih nastopov na SP za mladince in mlajše člane v Penrithu med Slovenci najboljši kajakaš Simon Brus.

Objavljeno
25. april 2014 12.26
mfa*Brus
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Sydney - Za slalomisti na divjih vodah so prvi odločilni boji svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane v avstralskem Penrithu. V posamičnih polfinalih in finalih ter ekipnih tekmah so se pomerili kajakaši, kajakašice in kanuistični dvojci do 23 let. Simon Brus je med kajakaši končal na petem mestu, za kolajno pa zaostal za manj kot sekundo. Med kajakašicami je bila Eva Terčelj sedma, Ajda Novak pa dvanajsta. Ekipa kajakašev je prvenstvo končala na osmem mestu.

Prvi finalni nastopi se za slovensko ekipo niso končali po željah in ciljih. Še najbližje kolajni je bil celjski kajakaš Brus, ki je s progo sicer opravil brez kazenskih sekund, a vseeno ostal brez kolajne. Za bronom je zaostal 97 stotink sekunde. Naslova svetovnega prvaka med mlajšimi člani se je veselil Američan Michal Smolen, sin nekdanjega poljskega reprezentanta in trenutnega trenerja ameriške reprezentance Rafala Smolena.

V polfinalu kajakašic sta veslali obe slovenski predstavnici v Avstraliji. Eva Terčelj je bila tretja, a se nato v finalu spopadla s številnimi težavami, si prislužila kar 12 kazenskih sekund, ki so jo na koncu porinile na sedmo mesto. Ajda Novak je finale zgrešila za las, le za tri stotinke sekunde, tako da je prvenstvo končala na dvanajstem mestu. Pričakovano se je z naslovom svetovne prvakinje ovenčala domača adutinja in dobitnica olimpijskega odličja iz Londona Jessica Fox.

V popoldanskem delu programa se je na progo podala še ekipa kajakašev do 23 let, poleg Brusa sta nastopila še mladinca Vid Kuder Marušič in Niko Testen. Slovenci so bili na progi med najhitrejšimi in so veslali precej tekoče, a so bile tokrat usodne kazenske sekunde, ki so jih nabrali kar dvanajst, kar je zadostovalo za osmo mesto z zaostankom 12,55 sekund za vodilno ekipo iz Poljske.

Jutri polfinali in finali čakajo še kajakaše, kajakašice in dvojce v konkurenci mladincev, popoldne pa bosta na sporedu še ekipni tekmi kajakašev in kajakašic. Tekmovanje se bo začelo ob dveh zjutraj po slovenskem času.