Cavendish zapustil Sky in se pridružil Omegi

Člani kolesarskega moštva Sky bodo morali zaradi nedavnih dogodkov podpisati listino, da niso nikoli posegali po dopingu.

Objavljeno
18. oktober 2012 10.30
Posodobljeno
18. oktober 2012 10.30
CYCLING-TOUR/
Š. Ro., M. Ž., Delo.si
Š. Ro., M. Ž., Delo.si

London - Britansko kolesarsko moštvo Sky, pri katerem vozi tudi aktualni zmagovalec dirke Tour de France Bradley Wiggins, je svojim kolesarjem postavilo ultimat in od njih zahtevalo pisno potrditev, da ne bodo jemali dopinga.

Vodstvo moštva je sporočilo, da se bodo v naslednjih tednih pogovorili z vsakim članom posebej in od njih zahtevali podpis listine, s katerim bodo jamčili, da nikoli niso bili in ne bodo povezani z dopingom. »V primeru, da kdo od kolesarjev ne bo želel podpisati kodeksa, bo moral zapustiti moštvo, prav tako v primeru, če bo pravila kršil,« je med drugim zapisano v izjavi, ki jo morajo podpisati kolesarji.

Pri ekipi Sky so se za ta korak odločili potem, ko je Ameriška protidopinška agencija (Usada) obtožila Američana Lancea Armstronga, da si je tekom kariere pomagal z izpopolnjenim načinom dopinga, zaradi česar mu je odzvela vseh sedem naslovov zmagovalca dirke po Franciji, za nameček pa se je sodelovanju z nekdanjim kolesarjem odpovedalo tudi podjetje Nike.

Cavendish zamenjal moštvo

Z moštvom Sky je danes sodelovanje prekinil britanski šampion Mark Cavendish. Kariero bo nadaljeval pri belgijskemu moštvu Omega Pharma-Quickstep, je na svoji spletni strani zapisalo britansko kolesarsko moštvo.

Cavendish je dosegel 23 etapnih zmag na dirki po Franciji, lani pa je osvojil prvo mesto na cestni preizkušnji na svetovnem prvenstvu v Koebenhavnu.