Če bo vse v redu, morata na OI

Veslanje Hrvat čez prvo oviro na SP, danes na vrsti dvojec.

Objavljeno
30. avgust 2015 23.56
Rajko Hrvat na Bledu, 21. maja 2014
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Kljub padcu kakovosti slovenskega veslanja v svetovnem merilu si v slovenski reprezentanci ob letošnjem SP, ki se je včeraj začelo v Franciji, še obetajo odmeven dosežek, potihem celo kolajno. Rajko Hrvat je po neuspelem poskusu v začetku poletja v lahkem dvojcu včeraj s prvo oviro opravil kot najhitrejši v kategoriji lahkokategornikov, danes naloga čaka še dvojec Gašper Fistravec-Janez Zupan.

Da bo prvo svetovno prvenstvo pod taktirko selektorja Dušana Juršeta, ki je po več kot dveh desetletjih lani jeseni stopil v čevlje Miloša Janše, prehodno, je bilo jasno že lani, še bolj pa po novici, da letos zaradi tekmovalnega premora na vodi ne bo mogoče videti niti Luke Špika. Pomladne dirke so pokazale, da bodo lahko računali kvečjemu na dva čolna, dvojni dvojec Fistravec-Zupan je po nekaj solidnih nastopih dobil zeleno luč, četudi zaradi Zupanove bolezni ni mogel nastopiti na finalu svetovnega pokala v Luzernu. Štarta Hrvata v elitni konkurenci pa sprva niti ni bilo v načrtih, saj so se vsi nadejali, da bo s poskusnim partnerjem Markom Bolho ujel dovolj visok ritem za lov za olimpijsko vozovnico te dni v Aiguebelettu. A po Luzernu nista dobila dovolj visokih ocen in Hrvat se je nekoliko razočaran vrnil v lahki skif – ta ni olimpijska disciplina –, s katerim je zaznamoval prvi del tekmovalnega leta in bil pravzaprav edina res svetla točka slovenske reprezentance z bronom z EP in 2. mestom z Bleda.

V dobrem mesecu vnovične samostojnosti je očitno ujel pomladni ritem, četudi s trenerjem Iztokom Butinarjem nista razmetavala z besedami, ko sta morala določiti cilje za SP. Okvirno pot sta zastavila do finala, a Izolan po sijajni prvi polovici leta misli na kolajno ne more povsem ovreči, še posebej ker je včeraj potrdil, da je sijajno pripravljen. V predtekmovanju je dosegel najboljši čas med tekmeci in si zlahka priveslal četrtfinale. »S trenerjem sva dogovorjena, da se v vseh nastopih poskusim prebiti čim bolj naprej in jih opravim v visokem ritmu. To sem tudi naredil in se že veselim četrtfinalne tekme. Vemo, da nisem specialist za štart in za začetni del, tako da je bil tudi tokrat tekmec iz Velike Britanije v prvih 500 metrih najprej pred mano. A pripravljen sem dobro, vsako tekmo bom moral le nadgrajevati in menim, da bo tako prišel tudi rezultat. Zdaj me čakata dva dneva počitka, vendar moram ostati zbran in vse se bo postavilo na svoje mesto,« je dejal Hrvat, čigar naskok na kolajno je napovedal selektor Jurše.

V reprezentanci so sicer ocenili, da bi morala imeti člana dvojca celo lažjo pot na prvi oviri, saj bosta četrtfinale in prva štiri mesta v skupini danes lovila v konkurenci posadk iz Maroka, Izraela, Italije, Velike Britanije in Madžarske. »Zelo pomembno bo, da Gašper in Janez pokažeta dober nastop in s tem bosta tudi napredovala. Poznamo Madžare, v britanskem in italijanskem čolnu pa je prišlo do sprememb in tekma bo pokazala, kakšna je konkurenca v resnici. V celoti se bosta merila z 20 ekipami, ki so se letos uvrščale med najboljših 12 na EP in svetovnih pokalih, kar 14 jih je bilo tudi v finalu. Naš cilj v tej konkurenci je uvrstitev med 12. Zakaj ne bi bili mi eno od tistih pozitivnih presenečenj prvenstva,« je odločen Jurše. Fistravec in Zupan sta tri tedne vadila tudi s hrvaškima bratoma Sinković, svetovnima prvakoma, kar naj bi bila predvsem naložba v prihodnost. Jurše je sicer prepričan, da imata odlične možnosti za zagotovitev nastopa v Riu in jima prihodnje leto ne bo treba v dodatne kvalifikacije, v katerih se je sicer veliko težje prebiti v olimpijsko elito.