Čebulj poskrbel za prestopno bombo

Kapetan slovenske odbojkarske reprezentance Tine Urnaut je pred vrati Trentina, Alen Pajenk na izhodu pri Jastrzebskem.

Objavljeno
23. junij 2015 21.56
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je pod taktirko Andree Gianija začela sklop priprav za poletno evropsko ligo, ki jo bo odprlo gostovanje 11. julija v Turčiji, novega selektorja pa lahko veseli dejstvo, da si je dobršen del reprezentantov, sploh tistih iz začetne sedmerice, že uredil klubski status za prihodnjo sezono.

Za bombo je že na začetku prestopnega roka poskrbel vsestranski Klemen Čebulj, ki se je doslej – kot sprejemalec ali korektor – v serie A kalil pri Altotevereju in Ravenni, zdaj pa so njegov talent prepoznali tudi pri trikratnem italijanskem prvaku Lube Volleyju (nekdanji Macerati), pri katerem se bo lahko učil od enega najboljših sprejemalcev na svetu, Kubanca z italijanskim potnim listom Osmanyja Juantorene, v moštvo pa se je vrnil tudi legendarni srbski korektor Ivan Miljković. Vrstam novega delodajalca se bo Klemen pridružil dobro pripravljen, saj je selektor Giani obljubil, da bo z njim veliko delal tudi individualno, saj da je nesporni talent, da pa mora še krepko izboljšati tehniko napada. »Prestop v Lube je nagrada za mojo potrpežljivost in trdo delo. Ob zvezdnikih v ekipi lahko zgolj napredujem,« poudarja Čebulj.

Tudi reprezentančni libero Jani Kovačič in podajalec Dejan Vinčič sta našla mesto v uglednih klubih v Franciji. Mladi primorski libero se iz Posojilnice Dob seli v Cannes, kjer se bo brusil pod taktirko nekdanjega trenerja ACH Volleyja Igorja Kolakovića. Stopil bo v velike čevlje, saj bo moral zapolniti vrzel po odhodu izkušenega Pascala Ragondeta. »Prišel sem v klub s sijajno organizacijo in razmerami za delo, za nameček bom sodeloval z enim najboljših trenerjev v Evropi,« zatrjuje Kovačič. Vinčič pa se je iz Narbonna preselil v Beauvais, v katerem bi bil soigralec še enega reprezentanta Jana Pokeršnika, ki pa išče novega delodajalca.

Obeta se še ena prestopna bomba, saj se je reprezentančni kapetan Tine Urnaut znašel pred odprtimi vrati nekdanjega trikratnega evropskega prvaka Trentina, v katerem ga bo očitno doletela izjemna čast, saj bo skušal nadomestiti velikega Bolgara Mateja Kazijskega. Podpis pogodbe naj bi bil le še vprašanje časa. Vse kaže, da se korektor Mitja Gasparini poslavlja od Verone, pri kateri je bil varovanec zdajšnjega selektorja Gianija. Po poročanju poljskih medijev naj bi – morda celo v paketu z Alenom Šketom – okrepil Czestochowo.

Trenutno se zdi še najbolj negotova prihodnost povratnika v izbrano vrsto Alena Pajenka, ki ga je reprezentančno vodstvo lani izločilo iz ekipe, ker je prijateljevo poroko postavil pred nastopanje v kvalifikacijskem dvoboju, a je Giani počistil s preteklostjo in odličnega blokerja povabil nazaj v moštvo. Potem ko je zadnje štiri sezone nosil majici zasedb z evropskega vrha, Macerate in Jastrzebskega, se je nedavno razšel s poljskim velikanom, s katerim se je pred dvema sezonama prebil celo na sklepni turnir lige prvakov, novega delodajalca pa še išče.

Drugi reprezentančni bloker Danijel Koncilja je doslej nosil majico Posojilnice Dob, vprašanje pa je, ali jo bo tudi vnaprej, saj so v klubu na njegovem igralnem mestu že angažirali nov obraz – še enega člana slovenske izbrane vrste Uroša Pavloviča, ki si je doslej kruh služil pri Panviti Pomgrad. Pavlovič je unikaten primer v Evropi, saj je potreboval manj kot štiri leta na poti od mladinskega reprezentanta v košarki do članskega v odbojki. V Dobu bo zdaj nad njim bedel že tretji slovenski strokovnjak zapovrstjo na tamkajšnji klopi Matjaž Hafner.