Čehi so Rusom prižgali rdečo luč

Češka vlada je vsem športnikom, ki zastopajo Rusijo, prepovedala udeležbo na vseh tekmovanjih na Češkem.
Fotografija: Ruski športniki na Češkem niso zaželeni in imajo pporepoved tekmovanja. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
Ruski športniki na Češkem niso zaželeni in imajo pporepoved tekmovanja. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

Češka vlada je v sredo pozno zvečer sporočila, da je vsem športnikom, ki zastopajo Rusijo, prepovedala udeležbo na vseh tekmovanjih na Češkem, saj se »nadaljuje ruska invazija na Ukrajino«. Hkrati pa športniki in ekipe, ki zastopajo Češko, ne smejo sodelovati na tekmovanjih v Rusiji, je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada na Češkem je sporočila, da je prepovedala »udeležbo posameznih športnikov in športnih ekip, ki zastopajo Rusko federacijo, na športnih tekmovanjih in igrah, organiziranih na češkem ozemlju«.

Odločitev je bila sprejeta na zahtevo čeških športnih zvez.

Prej češki hokejisti, ki so igrali v Rusiji v kontinentalni hokejski ligi, na primer niso mogli igrati za češko reprezentanco.

Toda trenutna prepoved velja za vse športe in vse športnike, ki tekmujejo pod rusko oziroma češko zastavo.

Ni podatkov o tem, ali se poteza nanaša tudi na beloruske športnike.

Češki olimpijski komite je v začetku tega leta sporočil, da nasprotuje temu, da bodo ruskim in beloruskim športnikom na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu dovolili, da bodo tekmovali pod nevtralno zastavo.

Češka, članica EU in Nata z 10,8 milijona prebivalcev, je Ukrajini zagotovila precejšnjo vojaško in humanitarno pomoč od začetka ruske invazije februarja 2022, navaja AFP.

Preberite še:

Komentarji: