Čestitala tudi Rafa in Iker

Španski golfist Sergio Garcia v 74. poskusu do premierne zmage na majorjih.

Objavljeno
11. april 2017 02.20
Sergio Garcia, of Spain, holds his trophy at the green jacket ceremony after the Masters golf tournament Sunday, April 9, 2017, in Augusta, Ga. (AP Photo/David Goldman)
Mojca Finc
Mojca Finc
Augusta – Španski golfist Sergio Garcia je bil dolgo časa svoj največji kritik. Nekoč je izjavil, da ni dovolj dober za osvojitev majorja. Na uvodnem letošnjem turnirju velike četverice, mastersu v Augusti, je sam sebi končno dokazal, da se je motil. Na svojem 74. majorju je prekinil urok in vknjižil premierno zmago v karieri.

Garcia je potreboval približno dve desetletji, da je osvojil najprestižnejši turnir na svetu. Najbolj se je približal zmagi na majorjih z 2. mestom na OP Velike Britanije (2007 in 2014) in prvenstvu PGA (1999 in 2008), 22-krat pa se je uvrstil med najboljšo deseterico. V dolgem obdobju brez uresničenega cilja so ga napadli dvomi in pomisleki. Ocenil je, da nima »tistega, kar bi moral imeti« in zna na majorjih igrati za drugo ali tretje mesto.

»Težava je bila v glavi. Spraševal sem se, ali bom sploh kdaj osvojil major. Imel sem niz priložnosti, a sem jih zapravil, ali pa so tekmeci pokazali neverjetne poteze, s katerimi so me premagali. Pred časom sem dobil pomoč, začel razmišljati bolj pozitivno in sprejemati dejstvo, da četudi mi ne bi uspelo, to ne bi pomenilo življenjske katastrofe. Navsezadnje pa sem le zmagal,« je žarel 37-letni Španec, ki bi lahko zeleni suknjič uporabil ob naslednji veliki priložnosti, letos se bo namreč poročil z zaročenko Angelo Akins.

Garcia si je zmago na mastersu v Augusti izboril v dodatni igri, saj sta bila z Britancem Justinom Rosom po 72 luknjah izenačena z devetimi udarci pod parom igrišča. »Zavedal sem se, da igram dobro. Še na nobenem majorju se nisem počutil tako umirjeno in sproščeno,« je povedal Garcia, ki si je zmago zagotovil z brdijem, medtem ko je Rose postregel le z bogijem. Tretji je bil Južnoafričan Charl Schwartzel.

Zmagovalec je postal tretji španski golfist, ki je slavil na mastersu. Njegova vzornika Seve Ballesteros in Jose Maria Olazabal sta zeleni suknjič oblekla po dvakrat. Prvi v letih 1980 in 1983, drugi 1994 in 1999. Garcia je imel svoja predhodnika pri dokazovanju za zmago v Augusti ves čas v mislih. Olazabal mu je dan pred začetkom turnirja poslal sporočilo, v katerem mu je povedal, da močno verjame vanj. »Zapisal je še, naj si bolj zaupam tudi sam, se umirim in ne pustim, da se me zadeve dotaknejo, kot so se me v preteklosti,« je razkril vsebino, ki je okrepila njegovo držo na zelenici. Za piko na i je Garcia zmagal na dan, ko bi Ballesteros, ki je pred šestimi leti umrl zaradi tumorja na možganih, praznoval 60. rojstni dan.

Zaradi dolge poti na vrh so Špancu tekmeci zmago srčno privoščili. Najmočneje je odmevala v njegovi domovini. Med številnimi čestitkami sta bili tudi tisti od teniškega zvezdnika Rafaela Nadala in nogometaša Ikerja Casillasa. Zeleni suknjič je golfistu, ki je na svetovni lestvici z 11. mesta napredoval na sedmo, prinesel približno milijon evrov.