Coe bi iz atletike naredil grand slam, Bubka svetovni pokal

Kandidata za predsedniški stolček Mednarodne atletske zveze sta spregovorila o reformah, ki jih želita izvesti.

Objavljeno
14. avgust 2015 11.03
Sergej Bubka bled 8.11. 2013
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Berlin - Nemška tiskovna agencija dpa je kandidata za predsedniški stolček Mednarodne atletske zveze, Sergeja Bubko in Sebastiana Coeja, povprašala o prihodnosti atletike, ki je v mislih obeh nekdanjih vrhunskih športnikov zarisana različno. Ukrajinec bi diamantno ligo preimenoval v IAAF svetovni pokal, Britanec pa si želi tekmovanja po vzoru teniških grand slamov.

Olimpijski prvak na 1500 metrov iz let 1980 in 1984 je prepričan, da je trenutni sistem dober, a odprt za izboljšave. »Moramo biti pošteni. Atletika, tako kot vsak šport, se sooča s hitrimi in temeljnimi spremembami. Če jih ne bomo sprejeli in nanje odgovorili, potem ima šport, ki ga ljubimo, negotovo prihodnost. Naš cilj mora biti, da koledarju damo začetek, sredino in konec, ki bodo imeli smisel. IAAF mora izkoristiti svojo moč in pritegniti najboljše atlete, da bodo nastopali na teh tekmah,« je povedal 58-letni Coe, ki diamantni ligi želi zagotoviti podoben status, kot ga uživajo teniški grand slami.

Revolucije v atletiki si Britanec ne želi: »Moramo obdržati stvari, ki dobro tečejo, in jih še izboljšati, ne smemo pa žrtvovati zapuščine. Naš produkt je atletika, naš posel pa zabava.«

Načrti enega najboljših skakalcev s palico v zgodovini, kar šestkratnega olimpijskega prvaka Bubke, so vsaj za odtenek bolj širokopotezni. Ukrajinec poziva k evoluciji kraljice športov, njeno temeljno tekmovanje - diamantno ligo - pa bi preoblikoval in preimenoval v IAAF svetovni pokal.

»Atletika je na ključni točki. Odločitve in programi, ki jih bomo sprejeli v naslednjih nekaj letih, bodo imeli dolgoročno prihodnost. Pomembno je, da predstavimo atletiko svetu na povezan, atraktiven in razumljiv način,« meni 51-letnik.

Zdajšnja funkcionarja in nekdanja vrhunska atleta sta se v pogovoru z nemško agencijo dotaknila tudi perečega problema dopinških kršitev v njunem športu, tudi tu pa se njune rešitve razlikujejo. Bubka vztraja pri ničelni toleranci in ostrih kaznih, Coe pa bi ustanovil neodvisno protidopinško telo.

Oba pri udejstvovanju na najvišjih položajih v svetovni politiki žene želja po pomoči in služenju športu, ki ju je osebnostno zgradil, sta za konec enoglasno poudarila.