Da bi v »dolini sonca« spet sijala od uspeha

Gorska kolesarka Tanja Žakelj po zmagi z visokimi pričakovanji tudi na tekmi v Val di Sole.

Objavljeno
13. junij 2013 15.59
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Val di Sole – Ne bi bilo težko uganiti, kakšne načrte ima zmagovalka zadnje tekme svetovnega pokala v olimpijskem krosu Tanja Žakelj ob vrnitvi na svoje najljubše prizorišče, na katerem je leta 2008 oblekla mavrično majico svetovne prvakinje med mlajšimi članicami. Tokrat bo kot vodilna v svetovnem pokalu nosila belo in jo želela tudi obdržati.

»Pričakovanja glede na zadnje rezultate morajo biti visoka. Toda vseeno se ne želim obremenjevati z rezultatom, osredotočena bom le na svojo vožnjo,« je povedala 24-letna gorska kolesarka, ki bo na tekmi v Trentinu vendarle čutila tudi nekaj bremena oz. obvezo, da ne razočara svojih številnih navijačev. »Težko je reči, s kakšnim rezultatom bom zadovoljna. Toda zagotovo je vsaka uvrstitev med najboljšo peterico velik uspeh,« je še napovedala ta čas najbolj vroča tekmovalka v krosu, ki bo dirko začela iz prve štartne vrste.

Proga na italijanskem prizorišču ji je pisana na kožo, saj ima veliko napornih vzponov, na katerih bo lahko nabirala svojo prednost pred tekmicami. Trasi so sicer prireditelji dodali še nekaj zahtevnih tehničnih delov, zato Žakljeva pričakuje pestro tekmo. Ob tem se je nadejala tudi, da bo »dolina sonca« upravičila svoje ime in jim namenila lepo in toplo vreme. Za popotnico si je minuli konec tedna zagotovila zmago na tekmi slovenskega pokala v Samoboru, kjer pa ni imela prave konkurence.

Manjkala je namreč tudi Blaža Klemenčič, ki se že dva tedna bori s prehladom. »Nimam gripe, toda vsako jutro imam hude glavobole, boli me grlo, kašljam ... Nikakor se ne morem otresti slabega počutja,« je povedala Klemenčičeva. Bolezen ji je krepko pokvarila načrte, izpustiti je morala več treningov, a vseeno je odločena, da v Italiji popravi vtis s prejšnje dirke v Novem Mestu. Kljub slabši pripravljenosti bo danes (16.45) nastopila tudi na dirki krosa na izpadanje. V eliminatorju se je poskusila že dvakrat. »To bo dobra vaja za hiter štart na sobotni dirki. Upam, da me bo ta tekma prebudila,« je še povedala članica Calcita. Tako v krosu kot tudi v eliminatorju pričakuje težko tekmo, ki bo zahtevala veliko telesnega napora. Vzponi v krosu so zelo strmi, tudi v eliminatorju je ravninskih delov zelo malo. Dirka se bo precej razlikovala od drugih v svetovnem pokalu, saj bo povsem brez asfaltnih delov.

V krosu na izpadanje bo sicer znova prvi favorit Miha Halzer. Potem ko je bil na zadnjih dveh tekmah prepričljivo najboljši vse do finala, se mu je zmaga vselej izmuznila. Hrastničan, ki je med premorom nastopil na dirkah v Rotterdamu (4.) in Siofoku (1.), verjame, da bi bil vendarle čas tudi za njegovo zmagoslavje. Na dobre uvrstitve računajo tudi tekmovalci v spustu, ki jih kvalifikacije čakajo jutri. V soboto bo olimpijski kros (11.30), v nedeljo pa finale spusta (16).