Dejanu Zavcu naslov medcelinskega prvaka

Dejan Zavec je v mariborski dvorani Tabor osvojil naslov prvaka različici WBO, potem ko je po točkah premagal Bethuela Uushono.

Objavljeno
24. marec 2012 20.07
Posodobljeno
24. marec 2012 20.07
M. Ž., Miha Šimnovec, poročevalec
M. Ž., Miha Šimnovec, poročevalec

Maribor - Nabito polna dvorana Tabor je bila danes priča novemu uspehu Dejana Zavca, ki je za nov naslov medcelinskega prvaka velterske kategorije po različici WBO po točkah (117:109, 118:110, 117:109) premagal Namibijca Bethuela Uushono.

Uresničile so se napovedi Ptujčana (32 zmag, 18 s KO, 2 poraza), ki je v ring prikorakal ob spremljavi pesmi »No Easy Way Out« in ni pričakoval lahkega dvoboja. »Ko sem prvič slišal ime nasprotnika, sem vedel da je nepredvidljiv boksar. Mogoče je bilo videti enostavno, a se je veliko skrival, tako da je bilo zelo malo čistega udarjanja. Nekajkrat sem ga poskušal na naiven način presenetiti, a se ni izšlo,« so bile prve besede Dejana Zavca po nocojšnjem dvoboju, ki se ni pozabil zahvaliti tudi vsem prisotnim. »Vsakomur posebej hvala, prav zares, to je najlepše darilo, ki sem ga dobil za rojstni dan. In to spet v Mariboru, spet pred polno dvorano in spet tukaj pred vami, res najlepša hvala vsem,« je še dodal.

Zavec in Uushona sta bila v prvih rundah precej izenačena, pri čemer je Namibijec večkrat poslužil taktičnega izmikanja pod Ptujčanovo roko, za kar je bil dvakrat - v sedmi in deseti rundi - tudi kaznovan z odvzemom točke. Zavec je potrpežljivo čakal na svojo priložnost in nasprotniku večkrat zadal močan udarec, ki pa jih je Uushona dobro prenesel, z izjemo tistega v enajsti rundi, zaradi katerega je pristal na tleh. Oba borca sta tudi po dvanajsti rundi stala na nogah, tako da je odločitev o naslovu medcelinskega prvaka po različici WBO pripadala sodnikom. Ti so so se soglasno odločili v prid Dejana Zavca, ki se je lahko začel veseliti pred domačimi navijači.

Pregled borbe:

1. runda: Na začetku sta bila oba boksarja precej nenatančna, omeniti kaže le Zavčev silovit desni kroše sredi runde.

2. runda: Čeprav je Zavec že na videz telesno močnejši, se ga Uushona še zdaleč ni ustrašil. Zada mu nekaj blažjih udarcev.

3. runda: Zavec še išče pravo razdaljo, Uushona se spretno izmika njegovim udarcem.

4. runda: Zavec z močnim desnim krošejem enkrat prebije tekmečevo obrambo. Namibijec se vanj zaletava brez večjega učinka.

5. runda: Boksarja nadaljujeta v visokem ritmu, sodnik opomni Uushono zaradi spuščene glave.

6. runda: Borca si na začetku vzameta krajši predah. Sodnik še enkrat pokaže Afričanu, naj dvigne glavo. Zavec poskuša tudi z udarci v telo.

7. runda: Ptujski šampion spet sproži en močan desni kroše, nato se jezi zaradi tekmečeve spuščene glave, zaradi česar nemški sodnik v ringu Ingo Barrabas Uushono kaznuje z odvzemom točke.

8. runda: Zavec dobi tudi to rundo. Zmaga je tako rekoč že njegova, saj Uushona več kot očitno v svojih pesteh nima dovolj smodnika za nokavt.

9. runda: Sodnik še enkrat opomni Afričana. "Mr. Sympathikus" je vse bližje naslovu medcelinskega prvaka po različici WBO.

10. runda: Zavec v svojo korist odloči tudi to rundo, potem ko sodnik še drugič Uushono zaradi spuščene glave kaznuje z odvzemom točke.

11. runda: Namibijec si prvič pobliže ogleda tla v ringu, Zavec ga stisne ob vrvi, ne more pa mu zadati zaključnega udarca.

12. runda: Konec. Zavčeva zmaga po točkah s 117:109, 118:110 in 117:109 je čista kot solza. Ptujčan je novi medcelinski prvak združenja WBO. Uushona si zasluži vse pohvale za odpor, ki ga je nudil vseh dvanajst rund.

Simčič evropski prvak

Slovenski profesionalni boksar Denis Simčič si je po hudem boju izbojeval naslov evropskega prvaka združenja WBO v poltežki kategoriji (do 79,378 kg), potem ko je v nabito polni dvorani Tabor zanesljivo po točkah s 117:110, 116:111 in 117:110 premagal Albanca Fatjona Muratija. To je njegov največji uspeh doslej.