Deontay Wilder že buri domišljijo

Vladimir Kličko je v peti rundi zlomil odpor Bolgara Kubrata Puleva.

Objavljeno
17. november 2014 10.46
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Hamburg – Ukrajinski boksarski šampion Vladimir Kličko je v svojem značilnem slogu kaznoval Kubrata Puleva za provokacije, ki mu jih je bolgarski izzivalec namenil pred dvobojem in med njim. V peti rundi ga je namreč z ubijalskim levim krošejem poslal na hrbet in sodniku v ringu Tonyju Weeksu ni preostalo drugega, kot da je prekinil neenak dvoboj.

Kličko je tako vnovič upravičil vlogo velikega favorita ter se razveselil že 63. profesionalne zmage in 53. z nokavtom (ob le treh porazih), s katero je že sedemnajstič ubranil naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji po različici IBF. Ob tem si lasti še šampionska pasova združenj WBA in WBO.

»To je bila dobra lekcija za Kubrata, ki je plačal kazen za svoja izzivanja. Zaradi njih sem se moral prav brzdati, da sem nadzoroval svoja čustva,« je priznal 38-letni Ukrajinec, ki se je pred 14.000 gledalci v razprodani hamburški areni O2 World odločno lotil »najbolj arogantnega tekmeca«, s katerim je imel doslej opravka.

Pulev do Klička dejansko ni pokazal nobenega spoštovanja. Pred obračunom ga je označil za punčko brez srca in za to hitro prejel kazen; ukrajinski zvezdnik (198 cm/111,5 kg) je namreč 33-letnega tekmeca iz Sofije (193 cm/112 kg), ki se lahko pohvali z uspešno amatersko kariero (1. na EP v Liverpoolu '08 in 3. na SP v Mianyangu '05), že v uvodni rundi dvakrat spravil na kolena. Toda Pulev se je pobral, se branilcu lovorike posmehoval, češ da mu ni nič in da mu nič ne more, ter nadaljeval dvoboj, v katerem pa tekmecu ni mogel priti do živega.

Ravno nasprotno; najboljši težkokategornik na svetu ga je v peti rundi z močnim in natančnim udarcem z levo roko zrušil kakor gozdar z motorno žago zruši drevo. Pulev, ki je krvavel izpod desnega in iznad levega očesa, za trenutek ali dva verjetno ni vedel, kje je, kar je (bilo) mogoče razbrati tudi iz njegove izjave, da je imel pač Kličko srečo. »Želim si revanšo, ki jo bom odločil v svojo korist,« je Bolgar po svojem prvem profesionalnem porazu (po 20 zmagah, 11 s k. o.) še naprej sikal kot brezzoba »kobra«, kakor se sicer glasi njegov vzdevek. Tolažil se je lahko s čekom za 1,4 milijona dolarjev.

Ukrajinski šampion, ki je prejel 5,7 milijona ameriški »zelencev«, je do izzivalca kljub vsemu ohranil spoštovanje. »Kubrat me je dobro držal na razdalji, zato ga ni bilo lahko zadeti z levico. No, v peti rundi mi je to potem vendarle dobro uspelo,« je pojasnil Kličko, ki je zmago posvetil rojakom v domovini in noseči ameriški zaročenki Hayden Panettiere, s katero v kratkem pričakujeta prvega otroka.

Že včeraj je odpotoval k njej v Nashville, še predtem pa zatrdil, da si ne bo vzel daljšega premora. O njegovih naslednjih možnih tekmecih se je razgovoril menedžer Bernd Bönte, ki je razkril, da bi se lahko Kličko že aprila prihodnje leto pomeril bodisi z Američanom Bryantom Jenningsom (19 zmag, 10 s k. o., brez poraza), bodisi z zmagovalcem britanskega obračuna med Dereckom Chisoro (20 zmag, 13 s k. o., 4 porazi) in Tysonom Furyjem (22 zmag, 16 s k. o., brez poraza), bodisi boljšim iz dvoboja za naslov svetovnega prvaka po različici WBC med Kanadčanom Bermanom Stivernom (24 zmag, 21 s k. o., 1 neodločen izid, 1 poraz) in Američanom Deontayjem Wilderjem (32 zmag, 32 s k. o., brez poraza), pri čemer zlasti slednji buri domišljijo boksarskih navdušencev ...