Devet slovenskih telovadcev na prvi tekmi sezone v Cottbusu

V Cottbusu se bo v četrtek začela nova sezona v športni gimnastiki, Slovenijo bo zastopalo devet telovadcev.

Objavljeno
17. marec 2015 15.07
Sašo BertonceljLjubljana 19.4.2014
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - V Nemškem Cottbusu se bo v četrtek pričela nova tekmovalna sezona v športni gimnastiki, na kateri bo imela Slovenija devet predstavnikov.

Devetčlansko zasedbo, ki se bo v sredo podala proti Nemčiji, sestavlja šest telovadcev in tri telovadke. Sašo Bertoncelj in Jure Pavlica bosta nastopila na konju z ročaji, Alen Dimic na bradlji in drogu, Rok Klavora in Žiga Šilc na parterju in preskoku, Peter Lampret na krogih, Teja Belak na preskoku in dvovišinski bradlji, Tatjana Holeczek na gredi in parterju ter Tjaša Kysselef na parterju, gredi, preskoku in dvovišinski bradlji.

Uvodno dejanje sezone bosta izpustila Mitja Petkovšek in Saša Golob, ki sta lani v Cottbusu poskrbela za najboljša slovenska rezultata.

Bertoncelj si želi na zmagovalni oder

Najmočnejši mož slovenske reprezentance je Sašo Bertoncelj. Ta je v preteklem letu na konju z ročaji ostal brez finala, letos pa si je za cilj postavil uvrstitev na oder za zmagovalce: »Letos sem bolj optimističen, ker nimam več takšnih bolečin v komolcu, kot so bile, so pa še vedno prisotne. Nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Kondicijsko sem že dobro pripravljen. Pričakovanja so visoka, najprej se želim uvrstiti v finale, nato pa napasti na najboljša tri mesta. To se od mene pričakuje, to od sebe pričakujem tudi sam,« je povedal Bertoncelj.

Belakova ni optimalno pripravljena

Teja Belak je na današnji novinarski konferenci razkrila, da še ni povsem okrevala po lanski operaciji noge, na svojih treningih pa se je posvetila dvovišinski bradlji: »Od operacije je minilo devet mesecev. Delali smo terapije, imela sem osebne trenerje, ki so mi pomagali. Še vedno z nogo ni povsem dobro. Čakam na novo diagnozo, nihče še ne ve, kaj je narobe. Nisem se veliko pripravljala, najprej sem želela sanirati nogo. Tudi v luči treninga mnogoboja in olimpijskih kvalifikacij sem se bolj posvetila dvovišinski bradlji, ki je bila moje najslabše orodje, to sem lahko vadila, ker noga pri tem ni tako obremenjena. Dvignila sem izhodiščno oceno za osem desetink, kar je zelo veliko. Na bradlji sem dobro pripravljena in bom poizkusila narediti kakšen dober rezultat.«

Klavora še čuti bolečine v gležnjih, Šilc nestrpno pričakuje tekmo

Rok Klavora še ni povsem nared za prvo tekmo sezone, saj ima nekaj težav z gležnjema: »Po poškodbi obeh gležnjev že treniram skoraj brez bolečin, čutim jih le ob koncu treningov. Adrenalin na tekmah bo zagotovo naredil svoje. Imam motivacijo, tudi zaradi Žige, ki dobro dela,« je pojasnil Klavora.

Žiga Šilc nima tovrstnih težav in že nestrpno pričakuje začetek sezone: »Sem zdrav in se dobro počutim. Komaj čakam tekmo, da razbijemo monotonost s treningov.«

Piletič: Le Bertoncelj bo na SP lahko posegel po odličju

»Sašo Bertoncelj je tako ali tako prvi tekmovalec, Mitja Petkovšek se še rehabilitira, ampak bo verjetno pripravljen nekje do evropskega prvenstva. Žiga Šilc in Rok Klavora sta bolj usmerjena na akrobatska orodja, torej na parter in preskok. Alen Dimic, ki bo na svetovnih pokalih tekmoval na bradlji in drogu, sicer meri na mnogoboj. Najmlajši član Peter Lampret, njegovo najboljše orodje so krogi, prav tako meri na mnogobojsko tekmovanje. Imeli smo nekaj težav, manjših in večjih. Bolj ali manj smo prišli dobro skozi zimski del. Dobro smo se pripravili, kako dobro, pa se bo videlo po prvih tekmovanjih,« je povedal selektor moške ekipe Sebastijan Piletič.

Ta je tudi podal oceno, da se bo na jesenskem svetovnem prvenstvu le Bertoncelj lahko boril za odličje: »Vemo, kako je. Dejansko je pri specialistih na orodjih treba dobiti medaljo. Edini kandidat za to je Sašo Bertoncelj, ki je bil na prejšnjem SP četrti. Mislim, da ima možnosti, da jo ujame. Imamo možnost za enega mnogobojca. Kdo bo, ne vem, pripravljali se bodo trije fantje, Alen Dimic, Rok Klavora in Peter Lampret. Kdo bo prikazal največ, pa bomo videli.«

Mavrič: Želimo si tekmovalko na OI

Načrte ženskega dela reprezentance je predstavil selektor Andrej Mavrič: »Že več let imamo težave z dopolnjevanjem reprezentance z mlajšimi puncami. Še vedno je ogrodje sestavljeno iz starejših, ki pa imajo težave s pripravo na mnogoboj, večinoma so specialistke za posamezna orodja. Za vsako tekmo tako posebej določamo merila. Po pripravah v Trstu smo se odločili, da bomo na EP odpeljali dve tekmovalki, Belakovo in Kysselefovo. Drugače je za svetovno prvenstvo, ki je kvalifikacijska tekma za olimpijske igre. Tja imamo možnost odpeljati tri tekmovalke, to bomo skoraj zagotovo izkoristili. Kakšen bo ključ? Najboljše tri. Največji cilj je, da se z eno tekmovalko uvrstimo na olimpijske igre.«