Dobrodošli v Waydovem svetu

Športna osebnost tedna: južnoafriškega atletskega zvezdnika Van Niekerka čakajo veliki atletski čevlji. 

Objavljeno
14. avgust 2017 18.28
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
Michael Johnson ostaja edini atlet v moški konkurenci z zlatim dvojčkom v tekih na 200 in 400 m na svetovnih prvenstvih (in olimpijskih igrah), Wayde van Niekerk je za las ostal brez ponovitve tega dosežka, potem ko je zmagal na daljši razdalji in bil drugi na krajši. Ob Usainu Boltu in Moju Farahu je bil Južnoafričan v Londonu v središču pozornosti, in to ne zgolj zaradi rezultatov. 

Po svetovnem prvenstvu v Londonu se za atletiko začenja nova era, obdobje brez največjega zvezdnika Usaina Bolta. Prav van Niekerk naj bi bil tisti, ki naj bi vsaj delno zapolnil ogromno praznino, ki bo nastala z Jamajčanovim odhodom. »Vsekakor bi bil lahko moj naslednik. Mislim, da si res želi zmagovati tudi v najkrajšem šprintu, saj je letos postavil osebni rekord na 100 m. Dokazal je, da je nared za izziv. Je zelo prizemljen, ponižen, čudovita oseba. Posluša in si želi biti dober, če bo nadaljeval v takšnem slogu, lahko postane prvo atletsko ime,« je hvalo svojemu najverjetnejšemu nasledniku pel tudi Bolt.

Redek zlati dvojček v Londonu bi vsekakor pomagal pri utrjevanju Južnoafričanovega zvezdniškega statusa, a vseeno je bil v zadnjih dveh letih njegov vzpon med zvezde skokovit. Ko je na SP v Pekingu 2015 osvojil naslov svetovnega prvaka, ga je ob vrnitvi v domovino, kjer so najbolj priljubljene povsem druge športne panoge, na letališču pričakala zgolj mama Odessa. Ko je nato lani na OI kot prvi doslej dosegel svetovni rekord na 400 m (43,03) s tekom na osmi progi, pa je navdušil atletski (športni) svet. Ta čas je edini, ki je 100 m pretekel hitreje od 10 sekund, 200 m hitreje od 20 in 400 hitreje od 44, za nameček pa še 300 m pod 31 sekundami, potem ko je tudi v tej neolimpijski disciplini letos postavil svetovni rekord (30,81). Njegov korak velja za najbolj popolnega v atletskem svetu.

»On sodi v prav posebno kategorijo. Nikakršnega dvoma ni, da je najbolj popoln šprinter v zgodovini. Celo Michael Johnson in Usain Bolt ne moreta oporekati temu. Michael ni na 100 m nikdar prebil meje 10 sekund in Usain se na 400 metrov nikdar ni približal 44 sekundam,« ocenjuje nekdanji britanski as v teku na 400 m Roger Black. Južnoafričan, ki je prejšnji mesec dopolnil šele 25 let (Johnson je dvojni naslov 200-400 osvojil pri 27 in 28), bi vsekakor lahko prevladoval v naslednjem obdobju, seveda pa to še zdaleč ni dovolj, da bi se vsaj približal Boltovemu statusu. Na koncu vendarle ne gre samo za rezultate, ampak tudi za osebnost in pri Jamajčanu je bila ta zares nekaj posebnega, van Niekerk je tu njegovo precejšnje nasprotje – tih, introvertiran, preprost, vedno prijazen. »Nikdar ne bom poskušal obuti Usainovih ali Michaelovih čevljev. Pokazal sem dovolj prevlade, garanja in odličnih predstav, da lahko gradim svojo podobo in znamko. Seveda pa upam, da bom posegel po višavah, po katerih je Bolt, do katerega čutim izjemno spoštovanje,« pravi van Niekerk, ki pa je zadnje dneve v Londonu vendarle nekoliko povzdignil glas.

V središču pozornost se namreč ni znašel zgolj zaradi rezultatov, ampak tudi zaradi največjega tekmeca Isaaca Makwale, ki je zbolel, ker bi lahko okužil druge atlete, pa so mu preprečili vstop na štadion na finalni dan teka na 400 metrov, za katerega je dejal, da se počuti dovolj dobro, da tekmuje. Hitro so se pojavile teorije zarote, da je šla mednarodna zveza IAAF v podpori, pomoči van Niekerku, svojemu naslednjemu zlatemu dečku, predaleč. »Van Niekerk je ljubljenec IAAF in odstranila je edinega tekmeca, ki bi ga lahko izzval. Zarota?« je bil neposreden Johnson, v Londonu sodelavec BBC, podobno mnenje je imel tudi Makwala, kar je na koncu, po finalu 200 m, v katerem ga je presenetil azerbajdžanski Turek Ramil Gulijev, van Niekerka spravilo celo v jok. »Do tekmecev sem vedno kazal izjemno spoštovanje, zato je bilo vse skupaj res nepošteno. Zadnji dve leti kažem izjemne predstave in mislim, da si zaslužim več spoštovanja tudi sam,« je tarnal, a to bo šlo hitro v pozabo, za vedno pa bosta ostali zapisani dve kolajni, zlata in srebrna, kar je bila najboljša kombinacija v posamičnih disciplinah pri moških na tem prvenstvu. Enako je sestavil le še Farah, a Britanec se poslavlja od štadionske atletike, prihodnost je van Niekerk.