Doma so mu postlali za projekt Rio 2016

Damir Dugonjić se je vrnil iz Kalifornije, v mislih zlasti olimpijske igre v Riu.

Objavljeno
26. januar 2015 14.06
Damir Dugonjić na 50 m prsno. Ljubljana 23. januar 2015.
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Ljubljana – Slovenski plavalni as Damir Dugonjić je z ženo Camillo zapustil Kalifornijo, od koder sta priletela z osmimi torbami, kupil hišo na Šentanelu nad Prevaljami in štartal v projekt Rio 2016. Poldrugo leto bo na Koroškem pod taktirko dolgoletnega trenerja Matije Medveška ob vsakem skoku v vodo v mislih vizualiziral olimpijsko kolajno.

Dugonjić je na decembrskem svetovnem prvenstvu v 25-metrskem bazenu v Dohi potrdil, da ohranja stik z najboljšimi, vendar je v močni in zgoščeni konkurenci ostal brez kolajne. Je možno do Ria prehiteti tekmece? »Gre za profesionalne plavalce, ki so osredotočeni le na trening. Da bi uresničil enak pristop, sem se vrnil v Slovenijo. Prepričan sem, da sem jim blizu, manjka mi le malo, a ta preskok je zelo zahteven. Verjamem, da mi bo uspelo. Precej je še napak, največ rezerv pa imam v treningu. Leto in pol imam časa, da sestavim mozaik. Na olimpijskih igrah bom pri 28 letih ravno v življenjski formi,« je razmišljal koroški orjak, ki se je iz ZDA vrnil po dvotedenskih višinskih pripravah v Koloradu.

»Sedmo leto zapored sem bil tam z ekipo z Berkeleyja. Bilo nas je 40, za nas so skrbeli trije trenerji. Kar bom pogrešal v Sloveniji, bo zagotovo ta izrazit ekipni duh. V Koloradu smo pilili tehniko, vadili smo štarte, veliko smo se snemali in podrobno analizirali plavanje. Nekoliko sem spremenil tehniko, saj veliko preučujem plavanje najboljših. Delal sem predvsem na hitrosti zavesljaja,« je razkril sogovornik in dodal, da bosta s trenerjem Medveškom podobne videoanalize izvajala marca v Eindhovnu.

Prvi preizkus pripravljenosti po višinskih pripravah je Dugonjić imel na zimskem državnem prvenstvu v ljubljanskem Tivoliju minuli konec tedna. Nastopil je na 50 m prsno in zmagal s časom 26,78. Do naslednjih višinskih priprav, sredi februarja na Sierri Nevadi, se bo pripravljal na domačih Ravnah, kjer mu omogočajo odlične razmere za trening. »Ob dobrem trenerju Medvešku, s katerim super sodelujem, imam na voljo olimpijski bazen, na novo urejen trimski kabinet, trenerja za fitnes Jureta Drakslerja, veliko mi pomeni podpora kluba, pri Peugeot avto center Ravne so mi priskrbeli sponzorski avto ... Skratka, okoli sebe imam kakovostno ekipo in vse, kar potrebujem, vsi se trudijo,« je poudaril.

Letošnji vrhunec bo zanj svetovno prvenstvo v Kazanu, normo je potrdil na decembrskem mitingu v Mariboru. Do julija si želi plavati čim hitreje v fazi utrujenosti. »Dobro je čim večkrat plavati v enakem stanju kot na tekmi, za katero se pripravljaš,« je pristavil tekmovalec, ki bo poleti na SP na 100 m prsno meril na zmago.