Domen Novak osmi na cestni dirki

Med mladimi slovenskimi kolesarji na EP na Češkem je danes izstopal Domen Novak, ki je na cestni dirki ujel udarno deseterico.

Objavljeno
20. julij 2013 23.51
ap Cycling Tour de France
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Olomouc - Mladi slovenski kolesarji skušajo na EP na Češkem povprečne rezultate v kronometru popraviti v cestnih preizkušnjah. Pri mladincih se jim je to delno posrečilo, saj se je Domen Novak uvrstil med najboljših deset, zasedel je osmo mesto.

Na dirki so se vrstili pobegi, izbranci selektorja Andreja Cimpriča pa so bili pri vseh napadih poleg, tako da so bili vedno v igri za soliden rezultat. V predzadnjem krogu je bil v najboljšem položaju Žiga Ručigaj, a mu je zmanjkalo moči, tako da je v ospredje prišel Novak. Ubežnikov, pri katerih sta imela glavno vlogo Francoza, ni mogel ujeti, a je naposled zasedel solidno osmo mesto. »Počutil sem se dobro in v zadnjem klancu nisem imel težav, škoda je le, da je bil šprint postavljen kilometer po vrhu klanca, sicer bi bil povsem realno v boju vsaj za bron,« je Novak komentiral razplet dirke.

Zlato in srebrno kolajno sta si okrog vratu okitila Francoza Franck Bonnamour in Eli Gesbert, tretji je bil Belgijec Mathias Van Gompel. Novak je zaostal 48 sekund, Ručigaj je z zaostankom dveh minut in 30 sekund zasedel 36. mesto, Matic Šafarič Kolar je bil 39., zaostal je štiri minute in 23 sekund, isti zaostanek pa je imel tudi glavni slovenski adut David Per.

»Zelo sem zadovoljen z načinom, kako so fantje pristopili k dirki. Pokazali so borben karakter, najbrž bi več iztržili s taktiziranjem, ki pa ga je pri tako mladih kolesarjih težko doseči. Vsaj Per, Šafarič Kolar in Novak so namreč precej prezgodaj pokazali svoje mišice in jim za zaključek ni ostalo dovolj dinamita v nogah. Kot reprezentanca pa smo lahko veseli. Zapustili smo dober vtis,« je dejal selektor izbrane vrste Andrej Cimprič.

Edina slovenska predstavnica Urška Kalan pa zahtevne cestne dirke ni končala. Dvojno zmago so zabeležile Italijanke, na 126 kilometrov dolgi progi je bila najhitrejša Susanna Zorzi, Francesca Cauz je zaostala minuto, Ukrajinka Gana Solovej pa je na tretjem mestu zaostala minuto in pet sekund.