Domov brez nasmeha, saj ni opravil naloge

16. SP v plavanju: Matija Medvešek, trener Damirja Dugonjića, analiziral neposrečeni finalni nastop slovenskega aduta.

Objavljeno
06. avgust 2015 16.20
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Kazan – Nenavadno mirno je bilo včeraj v slovenskem taboru na prizorišču svetovnega prvenstva. Tokrat namreč še zdaleč ni bilo takšnih pričakovanj kot dan prej ob Dugonjićevem nastopu v doslej edinem kazanskem finalu naše reprezentance, na 50 m prsno, povrhu je svoj delež v sredo z novim lepim nastopom primaknila Anja Klinar na 200 m delfin.

Gorenjka je z drugo uvrstitvijo na 10. mesto v Kazanu potrdila boljšo pripravljenost kot na nekaterih prejšnjih velikih tekmovanjih, seveda bi povsem nasmejana zapuščala tatarski del Rusije, če bi prav tu doživela svoj prvi finale na svetovnih prvenstvih poletne sezone, za kar se ji bo priložnost ponudila v nedeljo, zadnji dan tekmovanja, na 400 m mešano. Sicer je zadovoljna, da ima tako v tej disciplini kot tudi na 400 m prosto in 200 m delfin že doseženo mednarodno olimpijsko normo za Rio de Janeiro.

Normo, in sicer na 100 m prsno, je tu dosegel tudi Damir Dugonjić, a pravega veselja po svojem sklepnem nastopu v Kazanu in 5. mestu v finalu 50-metrske preizkušnje ni mogel kazati. Resda je v dveh dneh potrdil, da se v tej disciplini lahko kosa z večino tekmecev – nepremagljiv je ta čas videti le otoški as Adam Peaty –, a po imenitnem nastopu z državnim rekordom 26,70 za 3. mesto v predtekmovanju je bil nato v polfinalu počasnejši (5.), zgodba pa se mu je povsem sesula v finalnem nastopu. Tam je za več kot pol sekunde zaostal za rekordnim dosežkom.

»To je bil očitno neki drugi Damir,« je po analizi slabe predstave razočarano ugotavljal trener Matija Medvešek: »Niti tehnično niti taktično ni opravil naloge. Po tehnični plati je bil precej slabši kot v polfinalu. Zavesljaji so razkrivali plavanje na silo, ki v finalu nikakor ne more biti konkurenčno.«

Pri Ravenčanu ni bilo zaznati niti živčnosti niti slabega počutja. »Dejansko je res ohranil mirno kri, pred štartom ni bilo nikakršnih težav,« je omenil dolgoletni trener našega doslej edinega finalista v Kazanu in med ugotovitvami o napakah med plavanjem v sklepnem nastopu na 50 m prsno podčrtal: »Z zavesljaji je silil v višino, namesto da bi ohranjal ravno črto.« Medvešek je sicer včeraj že zapustil prizorišče SP, saj je na poti precej dlje kot drugi člani naše izbrane vrste – bodisi plavalci bodisi njihovi trenerji. Pred prihodom v Kazan je bil namreč v Tbilisiju, v Gruziji, in tam vodil zelo uspešno skupino iz svojega Fužinarja, novi obetavni rod iz ravenskega bazena bo pospremil tudi po današnjem prihodu v Kranju, kjer se je včeraj začelo državno prvenstvo po kategorijah, torej za tiste plavalce, ki jih ni med elito v Rusiji.

Plavalci zdaj potrebujejo počitek pred septembrskim začetkom priprav za olimpijsko sezono. »Potrebujem malce oddiha tako v ZDA kot ob morski obali, nato se bo treba resno lotiti olimpijskega izziva,« se dobro zaveda Damir Dugonjić, petouvrščeni na 50 m prsno, v disciplini, ki je, žal, ni v sporedu OI. »Da bi se kar najbolje pripravil za 100-metrsko tekmo, bom zdaj zaradi vzdržljivosti začel vaditi tudi na 200 m prsno,« je še napovedal ter podčrtal, da bo v Rio de Janeiru zares napočil čas za tisto, česar ni doživel niti na prejšnjih londonskih igrah niti zdaj v Kazanu – na 100 m prsno uspešno prestati sito dopoldanskega predtekmovanja.


V tem pa sta svoja nastopa, sicer pričakovano, včeraj sklenili Tanja Šmid (24. na 200 m prsno) in Nastja Govejšek (36. na 100 m prosto). Pred slednjo je najpomembnejši nastop v Kazanu danes, na 50 m delfin, Kranjčanka pa je dosegla soliden čas, svoj drugi najboljši doslej, po počitnicah bo nadaljevala lov na olimpijsko normo. Tako kot tudi številni drugi reprezentanti. Po uvodnem polčasu prvenstva v Kazanu sta po tej plati med Slovenci brez skrbi le Damir Dugonjić in Anja Klinar.