Doviziosu prestižna zmaga na festivalu padcev v Valencii

Svetovni prvak Marc Marquez je sezono v razredu moto gp sklenil s padcem, do zmage je prišel Andrea Dovizioso.
Fotografija: Ducati Team's Italian rider Andrea Dovizioso celebrates winning the MotoGP race of the Valencia Grand Prix at the Ricardo Tormo racetrack in Cheste, on November 18, 2018. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP) Foto Javier Soriano Afp
Odpri galerijo
Ducati Team's Italian rider Andrea Dovizioso celebrates winning the MotoGP race of the Valencia Grand Prix at the Ricardo Tormo racetrack in Cheste, on November 18, 2018. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP) Foto Javier Soriano Afp

Valencia – Zadnja dirka svetovnega prvenstva ni odločala več o ničemer, Marc Marquez je imel neulovljivo prednost in do naslova prvaka prišel kljub padcu. Podprvak Andrea Dovizioso je dirko v močnem nalivu, ki je bila vmes tudi prekinjena, dobil pred Alexom Rinsom in Polom Espargarojem.

Dirkališče Ricardo Tormo v Valencii je bilo pod vodo zaradi hudega naliva, v katerem so imeli dirkači veliko težav. Padci so si sledili kot po tekočem traku, svetovni prvak Marc Marquez je ob padcu spet grdo priletel na poškodovano ramo in razočaran sklenil zanj izjemno uspešno sezono. Po 13. krogih so se prireditelji vendarle odločili, da so razmere prenevarne in dirko prekinili. Nekaj minut je izgledalo, da nadaljevanja ne bo, nato pa se je naliv umiril in po pol ure čakanja so se dirkači podali na drugi štart.

V vodstvu je bil Alex Rins, a v drugem delu ni imel možnosti proti močnejšemu ducatiju Andree Doviziosa, ki je na najboljši način sklenil sezono, v kateri ga je premagal le Marquez. »To je bila res čudna dirka, a je vedno zelo lepo zmagati, sploh v tako težkih okoliščinah. V prvem delu nisem mogel slediti Rinsu, bil je prehiter, ko pa je dež postal močnejši, sem ga začel dohitevati. Bila je dobra in lepa sezona,« je potegnil črto pod dirkaški konec tedna v Valencii.

Odlično je dirkal tudi Valentino Rossi, ki je zaradi slabih kvalifikacij dirko začel s 16. mesta, nato prišel vse do stopničk, po padcu pa se je moral zadovoljiti le s 13. mestom. Na tretjem mestu je dirko končal Pol Espargaro.


 

Slovo trikratnega podprvaka


Marquez je na 19. dirkah zbral 321 točk, skoraj 80 več od drugega Doviziosa, tretji Rossi je zaostal že za več kot 100 točk. S petim mestom v Valencii je tekmovalno kariero sklenil Dani Pedrosa, ki je v karieri trikrat svetovno prvenstvo sklenil na drugem mestu, nikoli pa ni postal prvak.

V razredu moto2 je zadnjo dirko dobil Miguel Oliveira, svetovni prvak pa je postal Francesco Bagnaia. Za senzacijo dneva je v razredu moto3 poskrbel še ne 16 letni Turek Can Öncü, ki je na dirko v Valencio prišel s posebnim povabilom prirediteljev in izkoristil niz padcev za prvo zmago v karieri: »Sploh ne vem, kaj se mi dogaja, prvič sem sedel na tem motociklu in takoj zmagal. Lahko le upam, da se bo to v prihodnji sezoni še kdaj ponovilo.«

Naslova svetovnega prvaka se je že pred zadnjo dirko veselil Španec Jorge Martin
 

Preberite še:

Komentarji: