Druga in tretja mesta v zmage

Prvi slovenski šprinter Luka Mezgec je med najbolj uspešnimi v karavani WorldToura.

Objavljeno
31. marec 2014 11.50
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Tri zmage Luke Mezgeca, odlično dirkanje Marka Kumpa (tretji je bil na uvodni etapi Mednarodnega kriterija na Korziki), Boruta Božiča (sedmi na VN E3 Herelbeke) in Jana Polanca (v zadnji etapi dirke Po Kataloniji je bil šesti), je izjemen izkupiček slovenskih kolesarjev v zmagovalno najuspešnejšem tednu v zgodovini nastopov na največjih dirkah.

Če k temu dodamo še zmagoslavje Mezgeca na dirki za VN Handzama v Belgiji, je izkupiček Kamničana v minulih desetih dneh tako vrhunski, da se lahko z enakim pohvali malokateri šprinter na dirkah WorldToura. Letos sta to le njegova klubska tovariša John Degenkolb in Marcel Kittel, ki sta prav tako na dirkah v Dubaju in Po Sredozemlju slavila po tri etapne zmage. Pri tem velja omeniti, da je imel Mezgec v soboto smolo, saj mu je četrta zmaga v predzadnji etapi dirke Po Kataloniji ušla, potem ko glavnina ni ujela ubežne skupine devetih kolesarjev.

Mezgec je v zadnji etapi v Barceloni sicer odstopil zaradi močnega prehlada, ki ga je staknil v zadnjih dveh hladnih in deževnih dneh. Zato mu bo zelo prav prišel dvotedenski tekmovalni počitek. Naslednjo obveznost ima konec aprila na dirki Po Romandiji, nato pa ga čaka še nastop na Giru d'Italia. Tri zmage Mezgeca so bile tudi za najboljše poznavalce razmer v svetovni konkurenci veliko presenečenje, saj so vsi menili, da so hribovske preizkušnje v Kataloniji za izrazitega šprinterja pretežak zalogaj. Vendar pa je Mezgec pokazal, da ni samo vrhunski šprinter za klasične ravninske razplete, ampak tudi za zahtevnejše zaključke. Še zlasti na trasah, kjer so v zadnjih kilometrih za šprinterje selektivni vzponi. Pozna se mu, da je bil nekoč gorski kolesar.

V ekipi Giant-Shimano so z najboljšim slovenskim šprinterjem izjemno zadovoljni. Mezgec je že lani dosegel serijo izjemnih rezultatov. Med najboljšo trojico je bil 8-krat. Najprej je bil sicer trikrat četrti Po Romandiji, nato trikrat tretji na Giru, na koncu sezone še petkrat drugi, preden je prav na zadnji dirki na Kitajskem kronal sezono z zmago. V Giantu pravijo, da je po zimskih testih natančno vedel, kaj naj dela, da izboljša svoj šprint, predvsem pa se psihično pripravi za bitke za zmago. Že na uvodnih tekmah je naredil natančno to, kar so v Giantu-Shimanu želeli: da druga in tretja mesta pretvori v zmage. Če bi v svetovnem kolesarstvu iskali tekmovalca, ki je najbolj napredoval, je to zagotovo Mezgec. V dveh letih se je iz neznanega nekdanjega gorskega kolesarja pretvoril v enega najbolj vročih šprinterjev. V veliko pomoč so mu seveda v moštvu, v katerem so povsem osredotočeni na kolesarje hitrih nog – ob Kittlu, Degenkolbu in Mezgecu je v ekipi tudi odlični Nizozemec Tom Dumoulin. Nasploh kolesarji Gianta letos kraljujejo v šprintih. Skupaj so zmagali kar 14-krat. Degenkolb petkrat, Mezgec in Kittel po štirikrat ter Dumoulin enkrat. Prav zanimivo bo videti, kako se bo Mezgec odzval na Giru, na katerem bo šprinterska konkurenca močnejša, kot je bila na njegovih letošnjih dirkah, predvsem pa, kako se bo vzpenjal po ekipni lestvici oziroma, ali mu bodo šefi dali priložnost, da kolesari na zmago tudi na največjih preizkušnjah WorldToura.