Druga kolajna Tini Mrak, prva Veroniki Macarol

Jadranje: na evropskem prvenstvu v dvosedu razreda 470 Slovenkama bron.

Objavljeno
16. julij 2014 00.46
V. D., šport
V. D., šport
Atene – Tina Mrak in Veronika Macarol sta na odprtem evropskem prvenstvu v dvosedu razreda 470 sicer zasedli peto mesto, a v evropski konkurenci sta bili tretji. Za krmarko Mrakovo je bron druga kolajna na prvenstvih stare celine, za flokistko Macarolovo pa prva.

»V Grčijo sva prišli s ciljem uvrstiti se med pet najboljših in osvojiti evropsko kolajno. V finalni regati sva bili sicer deveti, vendar sva imeli dovolj veliko zalogo pred Francozinjama, da sva osvojili bronasto odličje,« je komentirala odlično jadranje na olimpijskem regatnem polju v Atenah Mrakova, ki je prvo, sicer srebrno kolajno, osvojila pred dvema letoma s flokisto Tejo Černe v Largsu na Škotskem. Trener Tomaž Čopi ni bil zadovoljen z začetkom, saj sta bili najboljši slovenski jadralki po treh dneh v šibkem vetru šele enajsti. Ko se je veter okrepil, sta bili tudi precej boljši in si z enim drugim ter tremi tretjimi mesti v kvalifikacijskih regatah zagotovili dobro izhodišče za kolajno.

»Po majhnih popravkih na jadrnici je šlo Tini in Veroniki bolje, sta pa v finalu spet jadrali po svoje. Konkurenca je bila močnejša, kot je bila takrat, ko je Mrakova osvojila srebrno odličje. Upam, da bosta dekleti nadaljevali v enakem ritmu tudi na septembrskem svetovnem prvenstvu v Santaderju, kjer bodo podeljevali prve olimpijske kvote,« je komentiral EP Čopi.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta po številu kolajn na EP tako dosegli Vesno Dekleva in Klaro Maučec, ki sta bili v Brestu v Franciji 2003 srebrni, na Gardskem jezeru 2008 pa tretji. Na odprtem EP sta zmagali in naslov osvojili Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar, medtem ko sta bili Britanki Jannah Mills in Saskia Clark drugi. Eva Peternelj in Valentina Baruca sta prvenstvo končali na 46. mestu, v moški konkurenci pa sta bila Domen Vasič-Stepančič in Jakob Božič 57.