Dugi z domačo nalogo do Kazana

Slovenski plavalci na mitingu v Eindhovnu do norme za olimpijske igre in dveh za svetovno prvenstvo.

Objavljeno
07. april 2015 02.11
Tjaša Vozel med državnim prvenstvom Slovenije, na Ravnah na Koroškem, 31. julija 2014.
M. F., šport
M. F., šport
Eindhoven – Slovenska plavalna reprezentanca se je z mitinga v Eindhovnu, kjer je merila moči na preglednih tekmah, vrnila z odličnim izplenom. Priplavala si je 14 stopničk, olimpijsko normo za Rio 2016, dve normi za letošnje svetovno prvenstvo in tri državne rekorde. Prvi adut Damir Dugonjić pa je na testiranjih dobil seznam napak, ki jih mora izpiliti do vrhunca sezone.

Selektor slovenske reprezentance Miha Potočnik je pred nastopi poudaril, da bodo plavalci na Nizozemskem preverjali formo po napornih višinskih pripravah. Pričakovanja zato niso bila visoka, bolj ga je zanimalo, kje se nahajajo v primerjavi s konkurenco. S spodbudnimi povratnimi podatki so se iz Eindhovna vrnila dekleta. Po trikrat so si stopničke priplavale Anja Klinar, Tjaša Vozel in Gaja Natlačen.

Najizkušenejša med trojico Klinarjeva je na 400 m mešano (4:40,67) potrdila tudi olimpijsko normo A za Rio 2016. Plavalka Gorenjske banke Radovljice bo na tem najprestižnejšem športnem dogodku nastopila četrtič. »V Eindhovnu se res dobro počutim. Bila sem zelo optimistična, imela sem veliko volje in vesela sem, da mi je uspelo. Dobro vem, da imam še veliko rezerv in da lahko še precej napredujem,« je dejala. Vozlova je prepričala z dvema državnima rekordoma, na 100 m (1:07,93) in 50 prsno (31,43), Natlačnova (1500 m prosto) pa enako kot Nastja Govejšek (50 m delfin) z normo za poletno SP v Kazanu; slednja je poskrbela še za nov slovenski rekord (26,45).

Prvo ime slovenskega plavanja Dugonjić se je na Nizozemsko odpravil utrujen od višinskih priprav na Sierra Nevadi. V močni konkurenci se je v olimpijski disciplini 100 m prsno z velikim zaostankom uvrstil na 5. mesto (1:01,78). Zmagal je svetovni rekorder iz Južne Afrike Cameron van der Burgh (59,84). Dugonjićev trener Matija Medvešek verjame, da je Korošec slabo plaval zaradi testiranj, ki jih je opravil med mitingom. »Pobrala so mu preveč moči; opravil je namreč 30 do 40 skokov in 20 do 30 obratov na testiranje, kar je med mitingom prav gotovo velika obremenitev, ki utrudi. Ko sem ga gledal, nisem več vedel, ali je zbolel, ali je le močno utrujen,« je razlog za Dugonjićev slab rezultat v disciplini, v kateri se brusi za OI 2016, razkril Medvešek. Poudaril je, da ima Damir letos v mislih le en cilj: SP v Kazanu, drugi mitingi so zanj le trening. Pohvalil pa ga je za nastop na 50-metrski razdalji (27,27). Za najhitrejšima van der Burghom in Srbom Čabo Silađijem, ki sta si razdelila zmago, je zaostal le za desetinko. »Po slabem nastopu na 100 m sem bil zmeden, bal sem se, da je kaj narobe, verjetno samo v glavi nisem bil pravi po izčrpljujočih testih. Zato sem vesel, da mi je na 50 m uspelo,« je razmišljal Dugonjić.

Plavalec ravenskega Fužinarja je domov prispel s pomembnimi povratnimi podatki, ki jih je dobil med podvodnim snemanjem. »Ima še precej rezerv, dela veliko napak – na novo se bo treba naučiti skok, podvodni zavesljaj in obrat. Dobila sva zelo uporabne podatke. Ocenjujem, da bova napake odpravila v dveh mesecih,« se je k domači nalogi do SP v Kazanu ozrl Dugonjićev trener Medvešek.

Naslednji miting plavalce čaka čez dva tedna v Gradcu.