Enako kot lani in enako kot v pokalu

Odbojkarji ACH Volleyja in Calcita Volleyballa niso polfinalnima tekmecema, Salonitu in Panviti Pomgradu, oddali niti niza.

Objavljeno
21. april 2016 02.57
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Finalista moškega DP v odbojki sta, pričakovano in že tretjič zapovrstjo, ACH Volley in Calcit Volleyball. Torej kluba, ki sta se pomerila tudi že v pokalnem finalu in ki sta slovenske barve zastopala na zaključnem turnirju četverice v interligi. V po dveh polfinalnih obračunih nista tekmecema, Salonitu in Panviti Pomgradu, oddala niti niza.

Jasno je bilo: ko se bodo Ljubljančani in Kamničani otresli nastopanja na štirih frontah, ki jim je v prvem delu sezone natrpalo urnik do roba, jim bo težko preprečiti pot v finale. Oba kolektiva sta formo dobro tempirala na končnico DP, razmeroma širok igralski kader pa je trenerjema, Zoranu Kedačiču in Marku Brumnu, dovoljeval, da sta nosilce igre lahko tudi odpočila, pa se na rezultatu vseeno ni poznalo.

Če je sklepati po medsebojnih obračunih v tej sezoni, finala ne bo konec že po treh tekmah. Morda jih bo potrebno vseh pet, kar bi se zgodilo prvič po sezoni 2002/03, ko so Kamničani s 3:2 v zmagah odpravili Mariborčane in se zadnjič doslej veselili domače ligaške lovorike. Po trinajstih sušnih sezonah si kajpak želijo pri Calcitu vitrino obogatiti ...

Kamničani so imeli letos lažje polfinalno delo kot Ljubljančani, sinoči so tekmecu dovolili pičlih 48 točk. Sobočani so svojo priložnost zapravili v uvodnem nizu, ko so ob drugem tehničnem odmoru še vodili za točko, nato pa izpuhteli s parketa – do konca tekme. V nobenem segmentu niso bili gostom niti blizu, privoščili so si tudi dvakrat toliko napak kot Calcit (34/17), ki se je izkazal s kar 54-odstotnim napadom. S klopi je nase opozoril novopečeni članski reprezentant, 212 cm visoki orjak Sašo Štalekar, ki je z dolgimi rokami nanizal kar pet blokov, enega manj kot vsi gostitelji skupaj.

Precej težje delo so imeli branilci naslova, ki so kar pet od polfinalnih šestih nizov – tudi vse tri sinočnje – dobili na razliko. Kanalci so bili malenkostno uspešnejši pri sprejemu in v napadu, predvsem pa so si privoščili manj neizsiljenih napak, gostje so jih kar 14 (!) nanizali zgolj v napadu. V tem pogledu je prevladoval korektor Eric Mochalski, ki ga je zato Kedačič zamenjal s kapetanom in siceršnjim sprejemalcem Andrejem Flajsom. Izkazal se je bloker Jan Kozamernik s 73-odstotnim napadom, 4 asi in 3 bloki.

Član upravnega odbora ACH Volleyja Metod Ropret pa si je na današnji volilini skupščini zagotovil nov štiriletni predsedniški mandat pri Odbojkarski zvezi Slovenije. Zanj so glasovali vsi prisotni (72). »Naredili smo veliko, ne zgolj v rezultatskem smislu, najbolj pa me muči, da se nam ni posrečilo izničiti finančnega primanjkljaja. Verjamem, da ga bomo v prihodnje,« je poudaril Ropret.