EP do 23 let: Janežič, Mišmaševa in Renner v finalu

Atleti Luka Janežič, Maruša Mišmaš in Robert Renner so se na EP do 23 let v Tallinnu uvrstili v sobotni finale.

Objavljeno
09. julij 2015 21.26
bsa atletika
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Tallinn - Slovenska atletska reprezentanca si je na evropskem prvenstvu za mlajše člane v Tallinnu priborila tri finalne nastope, uspešni so bili Luka Janežič (400 m), Maruša Mišmaš (3000 m zapreke) in Robert Renner (skok s palico).

Med slovenskimi atleti je imel najboljši dosežek Luka Janežič (Kladivar), ki je v teku na 400 metrov zmagal v prvi skupini, skupno pa je napredoval z drugim časom (45,93). Hitrejši je bil le zmagovalec druge ekipe, Francoz Thomas Jordier (45,59).

»Z nastopom sem zadovoljen. Ko sem zvedel, da kvalifikacije vodijo neposredno v finale in ne bo polfinala, sem se zavedal, da je najbolje, da zmagam v skupini. Ustreza mi, da bo le še en tek. Želel sem tudi teči okrog 46 sekund. S časom sem zelo zadovoljen, saj sem še enkrat premagal mejo 46 sekund. Tehnično se mi je zdel tek lep in ga bi lahko primerjal s tistim iz Velenja, kjer sem v začetku meseca dosegel normo za svetovno prvenstvo,« je pojasnil Janežič.

Mišmaševa šesta

Maruša Mišmaš (Mass) je v teku na 3000 metrov z zaprekami nastopila v drugi skupini in s časom 9:59,23 zaostala le za Belorusinjo Nastasijo Puzakovo (9:58,29) in Rusinjo Jekaterino Ivonino (9:58:13), skupno pa je bila šesta.

»Zadovoljna sem z uvrstitvijo v finale. Bilo je zelo zanimivo danes. Deževalo je 'na polno', in celotna steza je bila zalita z vodo. Prvih nekaj krogov sem še lovila pravi občutek pri preskakovanju zaprek, ampak potem sem se ogrela in je šlo. Vedela sem, da lahko tečem veliko bolje kot v Velenju, ko sem bila čisto prestrašena in obupana. Žal mi je, da nisem v taki formi, kot sem bila pred poškodbo, a tako pač je. V finalu bom dala vse od sebe,« je povedala po svojem teku.

Renner v finale z desetim dosežkom

Robert Renner (Kladivar) je v skoku s palico napredoval z desetim dosežkom (5,00 m). Rennerju je za preboj v finale zadostoval le en skok, saj je izpustil začetno višino 4,80 m, nato preskočil letvico na petih metrih, za konec pa izpustil višini 5,10 in 5,20 m.

»Imeli smo težave pri ogrevanju zaradi močnih sunkov vetra s strani in močnega dežja, ki je povzročil, da kar nekaj tekmovalcev ni zmoglo začetne višine. Sam sem začel skakati na petih metrih in preskočil letvico v prvem poskusu. Izkazalo se je, da je bilo to dovolj za uvrstitev v finale. Zame je bilo to idealno, saj so po mojem skoku prekinili tekmovanje in ga nadaljevali kar precej kasneje, ko sem se že ohladil,« je razložil Renner.

Petrač, Kramberger in Mavrova brez finala

Ostali slovenski predstavniki so izpadli po prvih nastopih. Jan Petrač (Mass) je bil na 1500 m deseti v drugi skupini in je skupno dosegel 20. čas (3:49,21). za finale je bilo potrebno teči 3:45,83. Nuša Maver (Kladivar) je delila 25. mesto v skoku s palico. Preskočila je 3,70 m, za finale pa bi morala preseči 4,10 m, kar je 10 cm nad njenim osebnim rekordom. Jan Kramberger (Mass) je bil 27. na 100 m (10,84).