EP na Poljskem: Rusi z izkušnjami odpravili borbene Slovence

Slovenski odbojkarji so v prvih dveh setih večino časa vodili, a na koncu vseeno klonili proti Rusom z 0:3.

Objavljeno
26. avgust 2017 17.58
Posodobljeno
26. avgust 2017 17.58
N. Gr.
N. Gr.

Krakov - Slovenski odbojkarji so se pogumno borili za zmago proti veliki Rusiji, a na koncu vseeno ostali praznih rok. Prva dva seta so favorizirani Rusi dobili v podaljšani igri, tudi v tretjem pa so bili Slovenci blizu, a to ni bilo dovolj za kaj več kot častni poraz z 0:3. 

Slovenci so tekmo začeli zelo pogumno in povedli z 10:8, nato pa so minimalno prednost držali vse do zaključka prvega niza. Tam je, tako kot včeraj, spet sledila infarktna končnica. Slovenci so držali točko prednosti, blestel je Tonček Štern z dvema iznajdljivima udarcema, Dejan Vinčič pa je mojstrsko vodil igro Slovencev. V zaključku je veliko tvegal Alen Šket in ostal praznih rok, Rusi so izenačili na 24 kljub organiziranemu napadu Slovencev, nato pa je še Tineta Urnauta prebral Volkov za prvo zaključno žogo za prvi niz.

Slovenci so poizkusili še z videoanalizo, a je bolj kot za resno analizo služila za dodaten odmor, v katerem so se slovenski odbojkarji zbrali. Slovenci so še enkrat tvegali, z varanjem je poizkusil Tonček Štern in še enkrat uspel, izenačil je na 25. Že v naslednji točki je mladi, a izjemni Volkov vrnil Šternu z blokom, drugo zaključno točko je izkoristil Žigalov s tveganim, a učinkovitim servisom. Slovencem je lahko žal zapravljene priložnosti v setu, v katerem so večino časa vodili. 

Varovanci Slobodana Kovaća se niso zmedli in so tudi v drugem nizu začeli odločno. Po izenačenju na 2:2 se je Slovenija spet odlepila in vodila s točko ali dvema vse do zaključka, ko so Rusi spet izenačili na 20:20. Potem se je izkazal Alen Šket z dvema zaporednima točkama in pri vodstvu 22:20 je Dimitri Volkov žogo poslalv slovenski blok in v avt in Rusija je bila spet v igri, nato pa je sledila velika napaka prav Volkova za 23:21. Nato pa že videno, nepopustljivi ruski napad je po slabem sprejemu spet prišel do točke, sledilo je pol minute odmora za Kovaća. Drama se je nadaljevala v podaljšano igro drugega niza, kjer so najprej povedli Rusi, nato še Slovenci, po seriji napak na obeh straneh pa so tretji zaključno žogo izkoristili izkušeni Rusi. Slovenci so se ustrašili ponujene priložnosti tako v prvem kot v drugem nizu, kjer so imeli veliko Rusijo že na kolenih, a niso znali zadati usodnega udarca. 

Na začetku tretjega niza so Slovenci malo popustili, Maxim Mihailov pa je rešetal slovenski blok. A se borbeni varovanci Slobodana Kovaća še enkrat več niso predali, po vsakem zaostanku so se na krilih iznajdljivega napada, ki ga je v zadnjem nizu vodil Gregor Ropret, prišli blizu Rusiji. Mladi, šele 21-letni Tonček Štern je bil pravo presenečenje za nasprotnika, tako v prvem kot v tretjem nizu je bil najbolj razpoložen slovenski napadalec, zelo dobro se je odrezal tudi Alen Pajenk. Slovenci so izenačili na 17 in lepo število slovenski navijačev v Krakovu je začutilo, da tekma še ni izgubljena. Slovenija je prišla do 22 točke, nato pa so Rusi dokončali delo. 

Poraz proti Rusiji, zlati medalistki iz Londona in četrti iz Ria, ni presenečenje, je pa škoda, ker je bila priložnost Slovencev za veliki skalp zelo lepa. V odločilnih trenutkih so se Slovencem nekoliko zatresle roke, a bo poraz dobra učna ura pred nadaljevanjem prvenstva. Ključna bo ponedeljkova tekma z Bolgarijo, ki bo odločala o napredovanju iz skupine. 

Jan Kozamernik, bloker Slovenije: »V končnicah smo bili preslabi. Vse bi lahko bilo drugače, če bi na koncu bolj resno pristopili k stvari, če bi imeli več zbranosti. Če bi dobili samo eno od teh končnic, bi se tekma končala drugače. Nam pa je ta tekma vlila nov optimizem. Pokazali smo veliko boljšo predstavo kot proti Španiji in če bomo tako igro kazali na drugih tekmah, z dodatkom boljše končnice, lahko pridemo visoko. Bolgarov se ne bojimo, niso nič posebnega, mislim, da se bomo proti Bolgarom veselili zmage.«

Alen Pajenk, bloker Slovenije: »Pokazali smo, da se lahko kosamo z veliko Rusijo. Na koncu bi bilo treba stopiti na žogo, tega nismo naredili, to bomo morali na naslednjih tekmah popraviti. Dali smo vse od sebe, to je tudi cilj ekipe. Če bo tako tudi na naslednjih tekmah, se nimamo ničesar bati.«

 

Slovenija - Rusija 0:3 (-25, -28, -22)