EP v judu: Velenškova po porazu z Malzahnovo končala na petem mestu

Ana Velenšek peta v kategoriji do 78 kg, Za Miho Žganka (do 90 kg) konec po drugem dvoboju.

Objavljeno
23. april 2016 12.12
Posodobljeno
23. april 2016 12.12
JUDO-EURO-2016-WOMEN--78KG
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec

Kazan - Zadnji dan posamičnih bojev na judoističnem evropskem prvenstvu v Kazanu sta se pod slovensko zastavo borila le Ana Velenšek (do 78 kg) in Miha Žgank (do 90 kg). Najbližje odličju je bila Velenškova, ki je v borbi za tretje mesto izgubila proti Nemki Luise Malzahn in osvojila peto mesto, medtem ko je Miha Žgank izgubil že drugo borbo in zasedel deveto mesto.

Ana Velenšek je bila v uvodnem krogu prosta, v drugem pa je bila njena tekmica izkušena Španka Marta Tort Merino, drugouvrščena s celinskega prvenstva do 23 let v Zagrebu '08.

Judoistka iz Šmartnega pri Celju je hitro opravila s 30-letno nasprotnico, potem ko jo je že po poldrugi minuti spravila na hrbet. Zatem je bila njena tekmica Britanka Natalie Powell, petouvrščena z lanskega prvenstva stare celine v Bakuju, ki je unovčila manjšo Anino nepazljivost in zmagala s prednostjo wazarija (0:7).

Velenškova je tekmovanje nadaljevala v repešažu, v katerem jo je čakala Madžarka Abigel Joo, evropska prvakinja z Dunaja '10 in Čeljabinska '12. Naša tekmovalka si tokrat ni privoščila nobene napake, obračun pa je v svojo korist odločila z iponom (10:0), potem ko je nasprotnico ugnala s končnim prijemom.

V malem finalu za bronasto odličje se je Ana prijela z Nemko Luise Malzahn, ki ima v svoji vitrini že tri kolajne s svetovnih prvenstev in sedem z evropskih. Nemka je bila v začetku dvoboja zelo pasivna in si po dobrih dveh minutah prislužila kazen, nato pa v zadnji minuti povedla z metom za vazari. Izkušena Nemka je nadzorovala potek dvoboja in kljub drugi kazni osvojila bron.

»Sama ne vem, kaj se je zgodilo. Nisem bila prava, vse preostale borbe so mi šle, tam pa nisem vedela, kako naj se postavim, kaj naj naredim. Enostavno sem se izgubila. Morda sem šla v dvoboj preveč prepričana vase,« je povedala Velenškova.

Gruzinec v osmini finala premočan za Žganka

V prvem krogu je »počival« tudi Žgank, v drugem pa je bil njegov nasprotnik Latvijec Aigars Milenbergs, čigar najboljši dosežek v članski konkurenci je drugo mesto s turnirja za svetovni pokal pred tremi leti v Talinu. Judoist kluba Z'dežele Sankaku ima v tem tekmovanju že tri zmage, in sicer iz Cluja '15, Tajpeja '15 in Tunisa '16. Žgank je potreboval nekaj časa, da se je ogrel, pobudo pa je začel v svoje roke prevzemati po slabih štirih minutah, ko je tekmeca najprej vrgel na bok za wazari (7:0), kmalu zatem pa še enkrat in zmagal z iponom (10:0).

V osmini finala se je 22-letni Grižan postavil po robu pet let starejšemu Gruzincu Varlamu Lipartelianiju, ki ima že sedem kolajn z evropskih prvenstev (2 zlati, 4 srebrne in 1 bronasto) ter tri s svetovnih prvenstev. V sila izenačenem boju je Žgank prejel dve kazni, Liparteliani pa le eno, kar je bilo dovolj za napredovanje v četrtfinale. Varovanec Urške Žolnir je tako zasedel deveto mesto.

Jutri bodo v dvorani Tatneft na sporedu še ekipni boji, v katerih pa ne bo Slovenije.

Rezultati EP

Moški, do 90 kg

1. Varlam Liparteliani (Gru)

2. Krisztian Toth (Mad)

3. Piotr Kuczera (Pol)

3. Marcus Nyman (Šve)

...

9. Miha Žgank (Slo)

 

Do 100 kg

1. Henk Grol (Niz)

2. Toma Nikiforov (Bel)

3. Grigori Minaskin (Est)

3. Michael Korrel (Niz)

 

Nad 100 kg

1. Teddy Riner (Fra)

2. Or Sasson (Izr)

3. Daniel Natea (Rom)

3. Levani Matiašvili (Gru)

 

Ženske

Do 78 kg

1. Audrey Tcheumeo (Fra)

2. Guusje Steenhuis (Niz)

3. Luise Malzahn (Nem)

3. Natalie Powell (VBr)

5. Ana Velenšek (Slo)

 

Nad 78 kg

1. Kayra Sayit (Tur)

2. Svetlana IJromka (Ukr)

3. Jasmin Külbs (Nem)

3. Belkis Zehra Kaya (Tur)