EP v odbojki: Slovenke proti Italiji iztržile premierni niz

Slovenske odbojkarice so v drugem kolu EP izgubile proti Italiji z 1:3, jutri jih čaka dvoboj za 3. mesto s Poljakinjami.

Objavljeno
27. september 2015 20.32
Posodobljeno
27. september 2015 20.43
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Apeldoorn - Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v drugem kolu evropskega prvenstva zabeležila še drugi poraz. Varovanke Bruna Najdiča so morale priznati premoč Italijankam, proti katerim pa so osvojile svoj jubilejni prvi niz na evropskih prvenstvih (1:3).

Slovenke, pri katerih je selektor Bruno Najdič za razliko od prve tekme na mestu organizatorke igre Saro Najdič zamenjal z Mojco Božič, so tekmo začele katastrofalno. Kot da bi se ustrašile tekmic, kot da bi se na prvi tekmi prepričale, da ne spadajo na prvenstvo. Praktično niso mogle sprejeti servisa, posledica tega je bilo vodstvo Italijank s 7:0. Najdič je bil prisiljen menjati, že v prvem nizu je zamenjal praktično vse igralke, "rezervistke" so z nekaj potezami pokazale, da znajo igrati, a razmerja na igrišču bistveno niso spremenile, v prvem nizu je slovenska ekipa osvojila vsega devet točk, ob le 22-odstotnem napadu.

Drugi niz je Najdič začel z Izo Mlakar na mestu korektorke, Najdičevo na mestu podajalke, Živo Recek pa ob Anji Zdovc na sprejemalskih mestih, na bloku se je Sari Hutinski pridružila Saša Planinšec. Slovenke so vodile z 2:1, nato pa spet dovolile šest zaporednih točk in selektor je moral spet menjati sprejemalko, v igro se je vrnila Monika Potokar. Po njenem asu so se Slovenke približale na dve točki zaostanka, tak zaostanek so nekaj časa držale, pred drugim tehničnim odmorom pa spet popustile, spet so se pojavile težave v napadu, kar so Italijanke znale izkoristiti. Z bloki, odličnimi servisi in zanesljivim napadom so večale prednost, po izidu 11:14 so tekmicam dovolile vsega eno točko.

Italijanski selektor je v tretjem nizu v igro poslal nekaj rezervnih igralk, čeprav so tudi te zelo dobre odbojkarice, je igra postala bolj enakovredna, končno je začel delovati tudi slovenski napad. Po asu Saše Planinšec, ki ga je potrdil šele televizijski posnetek, saj so sodniki sprva dosodili out, so Slovenke vodile z 9:7, po nekaj točkah Mlakarjeve in asu Hutinskijeve tudi s 14:12. V minimalni prednosti so bile še pri vstopu v končnico, toda nekaj slovenskih napak je Italiji zagotovilo dve zaključni žogi. A jih ni izkoristila, Potokarjeva je izid izenačila, nato pa sta servisa Hutinskijeve prisilila tekmice v napake in Slovenke so se lahko veselile zgodovinskega niza.

To je razjezilo Italijanke, ki so na začetku četrtega niza povedle z 10:0, Slovenke so se še približale na 9:14, a po zapravljenem protinapadu in možnosti, da še znižajo zaostanek, je spet odšlo vse navzdol.

V ponedeljek bo Slovenija igrala s Poljsko, tekma bo odločala, kdo bo v skupini A zasedel tretje mesto in s tem nadaljeval tekmovanje.

Najdič: Do tekmic imamo preveč strahospoštovanja

»Slabo smo začeli. Po eni strani razumem, da je težko igrati proti taki ekipi, razumem, da je psihično težko stopiti in odigrati tekmo, kot smo jo zmožni. Nekaj upanja mi daje tretji niz, a spet ne razumem, kaj se je zgodilo na začetku četrtega. To niso dobre stvari, v tekme stopamo preveč s strahospoštovanja do tekmic, preveč nesproščeno, preveč razmišljamo o kakovosti drugih. Je pa tudi res, da nam Nizozemska in Italija nista ponudila možnosti, da bi do konca razvili svojo igro, žoge njihovih igralk so premočne, njihove igralke so previsoke, da bi mi igrali blok-obrambo, ki nas je krasila v pripravljalnem delu. Tudi s servisom teh ekip ne moremo premakniti. Danes sem spet pogrešal prvi tempo, skozi pripravljalni del je bil to naš najboljši napad, tu ga nimamo. Danes smo dobro funkcionirali z Moniko Potokar in Anjo Zdovc na sprejemu, dobili smo tudi Izo Mlakar, dobili smo tudi niz, z 0:9 ne bomo odšli domov. Res je, da so v tretjem nizu spremenili postavo, a tudi "rezervistke" so odlične igralke, ki nastopajo za odlične ekipe, tako da na dobljen niz ne gledam kot na nekaj podarjenega. Če bomo v glavi določene stvari razčistili, proti Poljski nismo povsem brez možnosti,« je povedal slovenski selektor Najdič.

Rezultata skupine A

Italija - Slovenija 3:1 (9, 12, -24, 11)

Nizozemska - Poljska 3:1 (15, 11, -19, 18)

 

Lestvica

1. Nizozemska 2 2 0 6:1 6 točk

2. Italija 2 2 0 6:2 6

3. Poljska 2 0 2 2:6 0

4. Slovenija 2 0 2 1:6 0