EP v plavanju: Dugonjić bronast

Slovenski plavalec Damir Dugonjić je na EP v 25-metrskih bazenih v Herningu osvojil tretje mesto na 100 metrov prsno.

Objavljeno
13. december 2013 19.03
FOTO: Andrea Staccioli
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Herning - Slovenski plavalni as Damir Dugonjić je evropsko prvenstvo v 25-metrskih bazenih v danskem Herningu odprl z bronastim odličjem na 100 metrov prsno. S časom 57,24 je vpisal tudi nov državni rekord, premoč pa je moral priznati novemu šampionu stare celine, Madžaru Danielu Gyurti (57,08), sicer olimpijskim zmagovalcem na 200 metrov prsno, in drugouvrščenemu Nemcu Marcu Kochu (57,14), sicer svetovnim podprvakom na 200 metrov prsno v velikih bazenih. Še po polovici preizkušnje je prvi slovenski as na prvenstvu celo tesno vodil, naposled pa je v troboju plavalcev, ki so se v igri stotink udarili za mesta na zmagovalnem odru, potegnil najkrajšo. »Vedel sem, da smo vsi trije domala poravnani. Morda sem na tekmi malo menjal ritem, a na koncu nisem imel več moči in tekmeca sta rahlo švignila mimo,« je strnil Dugonjić.

»Občutki so mešani. Po eni strani sem seveda vesel državnega rekorda, a sem si, roko na srce, želel doseči več. Predvsem rezultatsko, saj je bilo včeraj popoldne precej lažje, a sem bil le tri desetinke počasnejši. Mislil sem, da imam več rezerve, a to je bilo največ, kar sem lahko iztisnil,« je poudaril Korošec, ki bo jutri lovil novo odličje (in morda tudi zmago) še na 50-metrski razdalji.

Dugonjić je v polfinalu s 57,58 dosegel drugi izid, takrat je bil le dve stotinki slabši od Gyurte. Petindvajsetletni Ravenčan je tako vknjižil že svoje peto odličje v 25-metrskih bazenih, pred dvema letoma je bil namreč v Szczecinu dvakrat srebrn (na 100 metrov prsno in na pol manjši razdalji), lani v Chartresu pa bronast na 50 metrov prsno in srebrn v mešani štafeti 4 x 50 metrov mešano. Slovensko plavanje je na ta način osvojilo že 55. kolajno v kratkih bazenih, od tega se je s kar petindvajsetimi okitil Peter Mankoč.