Evropska elita leta 2019 tudi v Ljubljani

EP v Sloveniji: Prvenstvo bodo soorganizirale še Francija, Belgija in Nizozemska.

Objavljeno
01. september 2017 23.38
Sprejem odbojkarjev Brnik 19.10.2015 foto:Igor Mali
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Krakov – Dolgoletni trud slovenskih odbojkarskih veljakov je poplačan, saj so prejeli del organizacije evropskega prvenstva leta 2019. Nadarjeni slovenski rod bo tako pred domačimi navijači iskal novo odličje na velikih tekmovanjih, najverjetneje bo to njegova zadnja priložnost.

Na kongresu Evropske odbojkarske zveze (CEV) so določili, da bo Slovenija skupaj s Francijo, Belgijo in Nizozemsko gostiteljica evropskega prvenstva za odbojkarje, ki bo od 13. do 29. septembra 2019. Po košarkarskem vzoru bo tako tudi odbojkarski euro v štirih državah. Pred tem sta odbojkarsko EP gostili največ dve državi. Leta 2005 sta EP družno priredili Italija ter Srbija in Črna gora, leta 2011 Avstrija in Češka, leta 2013 Danska in Poljska ter leta 2015 Bolgarija in Italija.

Namesto dosedanjih šestnajstih reprezentanc bo na evropskem prvenstvu leta 2019 prvič štiriindvajset najboljših evropskih reprezentanc. Mesta, kjer bo turnir potekal, bodo države organizatorice dokončno sporočile do konca leta, a kljub temu je že znano, da bo Slovenija tekme priredila v ljubljanski dvorani Stožice. Prav tako so pri Odbojkarski zvezi Slovenije potrdili, da bodo v Ljubljani poleg skupinskega dela še nekatere tekme izločilnih bojev, vključno s četrtfinalom in polfinalom, le veliki finale bo v Franciji.

Znana so tudi imena krajev, v katerih naj bi prvenstvo gostile ostale prirediteljice. V Belgiji sta najresnejša kandidata Antwerpen in Bruselj, v Franciji se potegujejo Aix, Montpellier, Nantes, Pariz, Toulouse in Angers, na Nizozemskem pa Amsterdam, Apeldoorn in Rotterdam. »Že precej časa je minilo, odkar je bilo EP nazadnje v Belgiji. Imamo zelo dobro moštvo, kar dokazujemo tudi na trenutnem prvenstvu na Poljskem, vse skupaj pa bi radi potrdili še pred domačimi navijači,« je rekel belgijski odbojkar Sam Deroo. Podobne besede odobravanja sta izrazila tudi nizozemski kapetan Jasper Diefenbach in francoski podajalec Benjamin Toniutti, navdušen pa je slovenski kapetan Tine Urnaut: »Zelo sem vesel, da bomo končno tudi mi gostili evropsko prvenstvo. Odbojka je v Sloveniji v porastu, zato upam, da bo potem še bolj priljubljena.«

Slovenija se je že nekaj zadnjih let dogovarjala z evropsko zvezo za organizacijo EP. Sprva je razmišljala celo o samostojni kandidaturi, nato je morebitne partnerje iskala pri sosednjih državah, a zdaj jih je našla v Franciji, Belgiji in na Nizozemskem.

Med najbolj dejavnimi pri pogajanjih je bil predsednik odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret. »S predstavniki ostalih federacij smo v pripravo kandidature za organizacijo prvenstva vložili leto in pol dela. Projekt je vodstvo evropske odbojkarske zveze prepoznalo kot uspešnega in zelo se veselimo tega izziva, ki bo hkrati izjemna priložnost za promocijo in nadaljnji razvoj odbojke v Sloveniji,« je vesel Ropret. »Zelo smo zadovoljni, da bomo uresničili naš cilj, da bomo izredno nadarjeni in uspešni generaciji odbojkarjev omogočili nastop na tako velikem tekmovanju pred domačimi gledalci. Hkrati sem prepričan, da bo to izjemna priložnost za svetovno promocijo Ljubljane in Slovenije, ki sta zmožni pripraviti tako velik športni dogodek.«

Da bo EP v Stožicah, se je močno zavzemal tudi ljubljanski župan Zoran Janković, očitno pa se je obrestovalo tkanje tesnih stikov s predsednikom evropske odbojkarske zveze Aleksandarjem Boričićem.