Evropske igre: Blaža Klemenčič šesta, Tjaša Ristič četrta

Iz slovenskega tabora se je prvi predstavil rokoborec Daniel Kočar, a pokleknil pred favoriziranim Norvežanom.

Objavljeno
13. junij 2015 10.56
Posodobljeno
13. junij 2015 10.56
GAMES-EUROPE/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Baku - Krstna različica evropskih iger, ki jih gosti Baku, se je za slovensko odpravo začela s porazom. Naš prvi predstavnik je bil komaj 19-letni rokoborec grško-rimskega sloga Daniel Kočar (Murska Sobota), ki je v prvi borbi v kategoriji do 59 kilogramov naletel na premočnega nasprotnika in pokleknil pred dosti bolj prekaljenim in debelo desetletje starejšim Norvežanom Stigom Andrejem Bergejem (0:4), pred osmimi leti že drugim z evropskega prvenstva.

»Z devetnajstimi leti je Daniel tukaj najmlajši tekmovalec, zato lahko rečem, da je pogumno branil slovenske barve. Tekmec je bil premočan, navsezadnje je pri 31 letih zelo izkušen, lani pa je bil v Taškentu tudi tretji na svetovnem prvenstvu. Vsekakor je vsaka taka preizkušnja za Daniela, ki je še mladinec, zelo pomembna,« je poudaril njegov trener Dejan Šernek, ki mora zdaj čakati morebitni Norvežanov preboj v finale, kar bi Kočarju zagotovilo nastop v repešažu.

Blaža šesta

Današnje glavno slovensko orožje pa je bila gorska kolesarka Blaža Klemenčič, ki je v deloma okrnjeni zasedbi - med drugim je manjkala tudi Tanja Žakelj - zasedla šesto mesto. S prvim zlatim odličjem na igrah se je pričakovano okitila favorizirana 22-letna Švicarka Jolanda Neff, zadnja leta kljub mladosti težko premagljiva v svetovnem pokalu. Prvo zasledovalko, rojakinjo Kathrin Stirnemann, je pustila za seboj za dve minuti, na zmagovalni oder je stopila še Poljakinja Maja Wloszczowska.

Izkušena 35-letna Gorenjka, ki se je spogledovala tudi s kolajno, se je v prvi polovici dirke držala vodilne skupine, naposled pa za zmagovalko zaostala slabe štiri minute in pol. Po drugem od šestih krogov je bila še tretja zgolj sekundo za vodilno, tudi po polovici preizkušnje je bila še zraven, nato pa v vsakem krogu izgubila minuto in obstala na šestem mestu. Nastopila je še Tina Perše in zasedla 14. mesto z devetminutno zamudo za Neffovo.

»Odločilna je bila akcija v četrtem krogu. Ena od tekmovalk pred mano je padla in tekmice so mi ušle. Bila sem ob napačnem času na napačnem mestu. Pomembno vlogo je odigral tudi veter in v takšnih razmerah se nisem najbolje znašla, čeravno je bila kolajna dolgo časa blizu. Na koncu se zaostanka ni dalo več izničiti, sploh potem, ko se je skupina povsem razbila,« je pojasnila Blaža, ki je ogrevalno kolo pred tekmo dobila šele po debeli uri zamude, zdaj pa bo zaradi nastopa v Bakuju bržčas izpustila svetovno prvenstvo v maratonu.

Bolj zadovoljna je bila 20-letna Tina Perše: »Zame je bila to sploh prva večja članska preizkušnja. Zadovoljna bi bila že s tem, da bi izboljšala štartno številko 21, naposled sem s štirinajstim mestom zmogla še precej več. Dala sem vse od sebe, bila povsem na meji, na koncu napadla še Čehinjo Barboro Prudkovo pred seboj, a je bila žal premočna.«

Tjaša Ristič četrta

Popoldne se je v boj za prvo slovensko kolajno na evropskih igrah podala 21-letna kranjska karateistka Tjaša Ristič (kumite do 61 kilogramov). V svoji skupini je namreč že dopoldne remizirala s Francozinjo Lucie Ignace (0:0) in Španko Irene Colomar Costa (1:1), prepričljivo pa s 7:0 odpravila Belgijko Nele de Vos, s tem pa zasedla drugo mesto in se, kljub poškodbi, prebila v popoldanski polfinale. V njem jo je čakala zmagovalka skupine B, Turkinja Merve Coban, ki je bila suvereno boljša s 6:0.

Rističevo je za konec čakala borba za bron s Hrvatico Ano Lenard, proti kateri pa je izgubila z 0:6 in končala na četrtem mestu.

»S Turkinjo se pred tem še nisem borila, ampak je res dobra. Na žalost sem v polfinalu pohodila poškodovani gleženj, poškodba je že od prej in v tekmi za tretje mesto enostavno nisem dovolj bila zbrana. Z Ano se že dolgo poznava, a danes ni šlo. Za medaljo moraš biti 100-odstoten in to zaradi poškodbe nisem bila. Z jutranjim delom in polfinalom sem super zadovoljna,« je povedala Rističeva.

Kranjc 30., Skaza 32.

Danes sta slovenske barve zastopala še gorski kolesar Gregor Krajnc in mlada triatlonka Eva Skaza. Prvi je s krogom zaostanka zasedel 30. mesto (trojne zmage so se veselili Švicarji), druga je bila dve mesti slabša, še tretje današnje zlato pa je Švici zagotovila Nicola Spirig.

IZIDI EVROPSKIH IGER

Gorsko kolesarstvo, ženske

1. Jolanda Neff (Švi) 1;31:05
2. Kathrin Stirnemann (Švi) + 2:03
3. Maja Wloszczowska (Pol) 2:08
4. Eva Lechner (Ita) 4:03
5. Linda Indergand (Švi) 4:11
6. Blaža Klemenčič (Slo) 4:24
14. Tina Perše (Slo) 8:56

Gorsko kolesarstvo, moški

1. Nino Schurter (Švi) 1;41:04
2. Lukas Flückiger (Švi) 0:13
3. Fabian Giger (Švi) 0:33
4. Gerhard Kerschbaumer (Ita) 1:46
5. Ondrej Cink (Češ) 2:34
30. Gregor Krajnc (Slo) - krog

Triatlon, ženske

1. Nicola Spirig (Švi) 2;00:28
2. Rachel Klamer (Niz) 1:16
3. Lisa Norden (Šve) 1:18
4. Julija Jelistratova (Ukr) 2:43
5. Tamara Gomez Garrido (Špa) 2:59
32. Eva Skaza (Slo) 11:59