Evropske igre: Bertoncelj zablestel z drugim mestom v kvalifikacijah

Drugi dan evropskih iger finale za Špelo Ponomarenko Janić, Jošt Zakrajšek obstal v polfinalu.

Objavljeno
14. junij 2015 08.36
Posodobljeno
14. junij 2015 08.51
cropix*Zakrajsek
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Baku - Na premiernih evropskih igrah v Bakuju je eden glavnih slovenskih adutov, telovadec Sašo Bertoncelj, s svojim kvalifikacijskim nastopom na konju z ročaji opravil z odliko. Kljub manjši poškodbi hrbta je zabeležil oceno 15,166 in dosegel drugi rezultat. V finalu si ob izvedbi iste sestave želi še za nekaj desetink boljšo oceno.

»Zelo sem zadovoljen. Kdor malo bolj spremlja mojo sezono, ve da sem imel kup težav, spremljale so me napake in bolečine, zato kar nekako ni šlo. A vedel sem, da sem dobro pripravljen. Iz tekme v tekmo je bilo težje in danes zaradi tega ni bilo lahko nastopati, bil sem nervozen in zato sem bil na koncu, ko sem naredil res dobro vajo, zelo zadovoljen,« je svoj nastop za STA opisal Bertoncelj.

31-letnika čaka finalni nastop šele v soboto, pri svojih napovedih pa je skromen: »Športniki se na izjavah hitro opečemo in kasneje se govori o nas. Ne napovedujem več. V kvalifikacijah se bo bržkone izkazalo, da sem v krogu favoritov, a nato bo treba v finalu po tednu dni dobro delati in dobiti dve ali tri desetinke v izvedbi. Upam, da vas bom razveselil, a v tednu dni se forma lahko spremeni.«

Škofjeločan ima v svojem repertoarju tudi vajo, ki ima za dve desetinki višje točkovno izhodišče, a je v Bakuju ne bo izvedel. Namesto tega bo ponovil današnjo vajo in skušal še nekoliko izpopolniti njeno izvedbo. »Moj cilj je izboljšati to vajo in dobiti oceno okrog 15,500,« je dejal Bertoncelj, ki bo čez slab teden dni v finalu izzval predvsem letos izjemnega Ukrajinca Olega Vernjajeva in njegovega rojaka Olega Stepka, ki nastopa za Azerbajdžan. Slednji je bil z oceno 15,333 tudi najboljši v kvalifikacijah.

Kuhar neuspešen, Ponomarenko Janićeva v finalu

Drugi dan iger v Azerbajdžanu se je za slovenske predstavnike sicer začel neuspešno. Rokoborec Jure Kuhar je proti Francozu Evriku Nikoghosyanu izgubil z 0:4, njegovih upov po uvrstitvi v repesaž pa je bilo konec po Francozovem porazu v naslednji borbi. Za njim sta bila uspešnejša kajakaša Jošt Zakrajšek in Špela Ponomarenko Janić, ki sta se prebila v polfinale, a ga nato sklenila z različnimi občutki. 

Zakrajšek je na oddaljenem jezeru Mingachevir v svoji kvalifikacijski skupini na 1000-metrski razdalji zasedel peto mesto, kar je zadoščalo za uvrstitev v nadaljnje tekmovanje. V polfinalu je nato naletel na sama zveneča imena in obtičal na sedmem mestu, kar ni zadoščalo za uvrstitev v finale.

Uspešnejša je bila Ponomarenko Janićeva, ki je na pol krajši razdalji v kvalifikacijah dosegla tretji čas svoje skupine, na istem mestu pa končala tudi v polfinalu in se uvrstila v finale. Ta bo na sporedu v torek.

V polfinalu sta, tako kot Zakrajšek obstala Alan Apollonio in Simon Blažević, ki sta v kvalifikacijah med dvojci zasedla osmo mesto, v polfinalu pa pristala na sedmem mestu. 

Triatlonec Domen Dornik je osvojil 29. mesto. Za zmagovalcem, Britancem Gordonom Bensonom, je zaostal dobrih pet minut.