F1: Hamilton drugič (zapored), dvojna Mercedesova zmaga prvič (VIDEO)

V Barceloni se je Vettel uštel s postankom ob virtualnem varnostnem avtu na stezi in z drugega padel na četrto mesto.
Fotografija: Lewis Hamilton je drugič zapored zmagoslavno dvignil roko. Foto Manu Fernandez/AP
Odpri galerijo
Lewis Hamilton je drugič zapored zmagoslavno dvignil roko. Foto Manu Fernandez/AP

Barcelona – Potem ko je na prejšnji dirki v Bakuju britanski šampion Lewis Hamilton prvič v sezoni svetovnega prvenstva formule ena opravil z vso konkurenco, je konstruktorski velikan Mercedes na današnji peti postaji, veliki nagradi Španije v Barceloni, dosežek še nadgradil s prvo dvojno zmago letos. Otočan je odlično izkoristil najhitrejši čas z včerajšnjih kvalifikacij in bil, brez izjeme, v vodstvu od uvodnega do zadnjega kroga, za njim pa je končal Finec Valtteri Bottas, ki je bil že tretjič v sezoni drugi. Hamilton je v skupni razvrstitvi še povečal naskok pred Ferrarijevim Nemcem Sebastianom Vettlom, ki je bil tokrat šele četrti, zaostal je tudi za Red Bullovim Nizozemcem Maxom Verstappnom. Zdaj se karavana seli v Monte Carlo, ki bo veliko nagrado Monaka gostil čez dva tedna.


Varnostni avto že v prvem krogu


Dirka je prvi razburljiv trenutek ponudila že v uvodnem krogu, ko je Haasov Francoz Romain Grosjean izgubil nadzor na dirkalnikom, po vrnitvi s peska na stezo ga je zasukalo, pri tem pa je pokosil še Renaultovega Nemca Nica Hülkenberga in Toro Rossovega francoskega mladeniča Pierra Gaslyja, ki sta se mu neuspešno umikala. Vsi trije so v razbitinah, toda k sreči brez poškodb, predčasno kapitulirali, na stezo pa je takoj zapeljal varnostni avtomobil in za pet krogov upočasnil dirko in onemogočil prehitevanja. S štarta je sicer najbolje potegnil Hamilton, odlično pa tudi Vettel, ki se je mojstrsko prebil mimo Bottasa na drugo mesto.


Kimi predčasno kapituliral


Prvi je šel med kandidati za najvišja mesta v bokse na preobuvanje Ferrarijev Nemec, kmalu za njim pa še Finec v »srebrni puščici«, ki se je na stezo vrnil tik za Vettlom, v njunem sendviču je bil še Haasov Danec Kevin Magnussen, ki pa je moral Bottasa po hitrem postopku spustiti mimo. Hamilton je kot za stavo popravljal najboljše čase kroga in vozil svojo dirko več kot četrt minute pred prvim izzivalcem Räikkönenom. Ledenemu Fincu, ki brani barve moštva iz Maranella, je v 25. krogu »konjiček« odpovedal poslušnost, pripeljal ga je še do boksov, tam pa dokončno obupal.


Max tretji kljub trku


Hamilton je postanek opravil hitro in se na progo vrnil šest sekund pred Vettlom, pred njim je bil – pičli dve sekundi – zgolj Red Bullov brezkompromisni mladenič Verstappen, ki pa se dotlej še ni oglasil v boksih. Ko se je, je udobno vodstvo ponovno pripadlo Otočanu. Ravno ko se je preizkušnja nagibala v zadnjo tretjino, jo je upočasnil virtualni varnostni avto, kar je izkoristil Vettel za drugi postanek v boksih, ki pa se je izkazal za ponesrečenega. Preden se je španska dirka začela razletati, sta bila v vodstvu oba Mercedesova dirkača, Nemec pa je na četrtem mestu dihal za ovratnik Verstappnu, ki je rahlo poškodoval dirkalnik ob trku z Lanceom Strollom. Takšen vrstni red je nato ostal do konca.

IZIDI VN ŠPANIJE

1. Lewis Hamilton (VB, mercedes) 1;35:29,972
2. Valtteri Bottas (Fin, mercedes) + 20,593
3. Max Verstappen (Niz, red bull) 26,873
4. Sebastian Vettel (Nem, ferrari) 27,584
5. Daniel Ricciardo (Avst, red bull) 50,058
6. Kevin Magnussen (Dan, haas) – 1 krog
7. Carlos Sainz (Špa, renault) – 1 krog
8. Fernando Alonso (Špa, mclaren) – 1 krog
9. Sergio Perez (Meh, force india) – 2 kroga
10. Charles Leclerc (Mon, sauber) – 2 kroga

SKUPNO (5/21)

1. Lewis Hamilton 95
2. Sebastian Vettel 78
3. Valtteri Bottas 58
4. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 48
5. Daniel Ricciardo 47
6. Max Verstappen 33
7. Fernando Alonso 32
8. Nico Hülkenberg (Nem, renault) 22
9. Kevin Magnussen 19
10. Carlos Sainz 19

KONSTRUKTORJI

1. Mercedes 153
2. Ferrari 126
3. Red Bull 80
4. Renault 41
5. McLaren 40
6. Haas 19
7. Force India 18
8. Toro Rosso 13
9. Sauber 11
10. Williams 4

Komentarji: