Fabjan ostaja št. 1 v Sloveniji, Bečirovič brez zaslužene nagrade

Miran Fabjan premagal Aleksandra Stankova in potrdil, da je najboljši slovenski borec po pravilih K1 v kategoriji do 81 kg.

Objavljeno
26. maj 2014 01.48
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Gorica - Miran Fabjan je v soboto zvečer potrdil, da je najboljši slovenski borec po pravilih K1 v kategoriji do 81 kilogramov. Na prireditvi v italijanski Gorici je pred skoraj 2000 gledalci po točkah premagal Aleksandra Stankova.

»Bil sem prepričljivo boljši, vse tri runde nadziral potek dvoboja, tako da o tem, kdo je zmagal, ni nobenega dvoma. Aleksander me niti enkrat ni ogrozil, sam pa je prejel kar nekaj mojih 'bomb'. Neverjetno, kako jih je prenašal,« se je 29-letnik iz Branika pri Novi Gorici čudil čvrsti bradi tri leta starejšega tekmeca iz Veržeja. Ob tem je priznal, da mu je začelo proti koncu zmanjkovati moči, kar pa je pripisal nedavni operaciji noge, zaradi katere se ni mogel pripraviti tako, kot bi se lahko.

Stankov je imel nekoliko drugačen pogled na obračun, čeprav se nad sodniško razglasitvijo ni pritoževal. »Miran se je vseskozi izogibal izmenjavi udarcev in me stalno objemal, ko sem iskal borbo. S trenerjem Alešem Povhetom sva skovala taktiko, da bi ga do tretje runde izčrpal in nato nokavtiral z enim udarcem. Ni dosti manjkalo. Imel sem veliko priložnost, a je na žalost nisem znal izkoristiti,« je ocenil 32-letni borec mariborskega kluba Legija in se zahvalil vsem navijačem, ki so ga prišli spodbujat v Gorico.

Najboljši dvoboj večera pa sta po mnenju gledalcev v obračunu za naslov evropskega prvaka združenja ISKA v kategoriji do 95 kilogramov prikazala Lucijčan Jasmin Bečirovič in Thomas Alizier. Tesne zmage po točkah pa se je na koncu veselil 24-letni Francoz, čeprav bi jo večina prisodila slovenskemu težkokategorniku. »Borba se mi je zdela dokaj izenačena, ker pa sem ga v četrti rundi spravil v nokdavn, zaradi katerega mu je sodnik v ringu štel, menim, da bi moral jaz zmagati. Zato sem zelo razočaran nad sodniško razglasitvijo,« je omenil 35-letni Bečirovič. Ker so mu dali po obračunu mnogi vedeti, da je bil zanje boljši, se je počutil kot moralni zmagovalec, seveda pa je ostal grenak priokus, ker se je domov vrnil brez šampionskega pasu. A se z Alizierjevim taborom že dogovarja za povratni dvoboj v Franciji.

Goriški ring je razočaran zapustil tudi nadarjeni Samo Petje (do 71 kg), ki je moral po sedmih zaporednih zmagah z nokavti priznati premoč Italijanu Saru Prestiju. »Poraza nisem pričakoval, sem si pa zanj kriv popolnoma sam, saj mi je v tretji rundi padla zbranost in sem se boril kot začetnik. To je bila dobra lekcija, dobil pa sem jo ob pravem trenutku, saj je šlo le za prehodno borbo oziroma v igri ni bil noben naslov,« je presodil 22-letni Metličan, ki je sicer obračun s sedem let starejšim Sicilijancem začel odlično in tekmeca pripeljal že na rob nokavta. »Ker sem zadnjih sedem borb dobil predčasno, sem malce izgubil občutek, koliko moči zahtevajo tri runde in mi je proti koncu malce zmanjkalo moči. Moja napaka je bila tudi v tem, da sem poskušal izsiliti nov nokavt, tega se pa ne da,« je bil samokritičen Petje.