Fak z radirko nad poraze v zadnji zimi

Biatlonec Jakov Fak rad kolesari po domačem gozdu, previden je le, če sreča medveda.

Objavljeno
20. september 2016 01.22
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Pokljuka – Poletno DP v biatlonu, pravzaprav pregledni preizkus ob koncu temeljnega dela priprav, ni prinesel nikakršnega presenečenja. Jakov Fak in Teja Gregorin sta potrdila suverenost v domačem prostoru, seveda sanjata o tem, da bi bila bližje vrhu tudi na elitnih mednarodnih tekmah. Osrednji cilj sezone bo sicer za biatlonsko karavano februarsko SP v Avstriji.

Prav na zadnjem prvenstvu, marca letos v Oslu, je Fak z nekaterimi nastopi prav navdušil stroko in spremljevalce biatlona na Slovenskem, 5., 6. in 7. mesto so bili njegovi najodmevnejši dosežki v zimi, ko se je prebijal skozi kopico zdravstvenih težav, niti enkrat pa se ni uvrstil na stopničke za zmagovalce, kar se mu, odkar je v sezoni 2010/11 začel tekmovati za slovensko reprezentanco, še ni zgodilo.

»Res sem zdaj z radirko izbrisal to zadnjo sezono. Ne, ni fraza, a med pripravami za novo zimo želim razmišljam le o tistih trenutkih, ko sem bil uspešen, ne pa o porazih,« je umirjeno dejal po tekmi državnega prvenstva, kar je bila zanj nova pomembna preizkušnja v dolgem pripravljalnem obdobju. Pred tem je tekmoval tudi med zadnjim treningom v Hochfilznu, osrednjem kraju avstrijskega biatlona in obenem tudi prizorišču naslednjega svetovnega prvenstva, februarja 2017. In v teh dneh, ko prav v to idilično tirolsko okolje tudi iz Slovenije radovedneži odhajajo v polnih turističnih avtobusih na »obisk k zdravniku«, dr. Martinu Gruberju, junaku priljubljene TV nadaljevanke Gorski zdravnik, misli slovenskih biatloncev in njihovega glavnega trenerja Tomaša Kosa precej bolj kot k omenjeni »limonadi« uhajajo k visokim tekmovalnim ciljem. Koliko jih zdaj loči do udarne elite, še ni jasno, Fak je omenil, da je Martin Fourcade, z naskokom najboljši tekmovalec zadnje petletke v biatlonski karavani, korak ali dva naprej.

»Na zadnjem pripravljalnem preizkusu, ko smo se pomerili s Francozi v Hochfilznu, Martinu nisem bil kos. Res pa je, da opažam razliko pri svojem telesnem stanju v primerjavi z lanskim letom. Takrat sem bil že v septembru bolj tekmovalno naravnan, zdaj vadim umirjeno in preudarno z načrtom, da bi bil na visoki ravni ob začetku sezone svetovnega pokala,« poudari dvakratni svetovni prvak, od poletja tudi oče male Mile, ki ji bo po pokljuških pripravah v tem tednu lahko namenil več pozornosti. Trener Kos je namreč reprezentantom »predpisal« osem dni umirjene vadbe s počitkom v domačem okolju. Tako se je 29-letni biatlonec po nedeljskem sklepnem pokljuškem treningu odpravil v domači Gorski kotar, na gorenjsko planoto se bo vrnil naslednji torek. »Ha, morda pa v sredo,« je namignil, da bi si kot privrženec nogometašev Dinama prav v torek, 27. t. m., rad ogledal zagrebški spektakel z Juventusom v ligi prvakov. A seveda je ob vsej naklonjenosti do nogometne žoge in Dinamove modre barve najbolj pomemben nemoteni trening za sezono nove uveljavitve, potem ko mu v prejšnji, kot smo zapisali, še zdaleč ni šlo vse po željah.

A zdaj je najprej na vrsti bivanje v domačem okolju, trening s tekom in gorskim kolesom po razgibanih gozdnih poteh blizu hrvaško-slovenske meje. »To kolo je res dobro, morda z njim uidem tudi kakšnemu medvedu,« se je nasmehnil, a dodal, da njegovi sosedje zdaj srečujejo več teh veličastnih prebivalcev gozdov kot v prejšnjih letih: »Res so vredni občudovanja, toda srečanja z njimi so, bolj ko se bliža zima in iščejo hrano, lahko nepridvidljiva,« je še dejal Fak, ne glede na izostanek vrhunskega dosežka v prejšnji sezoni eden udarnih slovenskih adutov nove smučarske tekmovalne zime.