Fanatičnemu borcu Slatinšku se je v četrto le izšlo

Uroš Slatinšek pri 34 letih prvič posamični državni prvak v namiznem tenisu.

Objavljeno
04. marec 2014 00.00
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Uroš Slatinšek se je letos že četrtič znašel v finalu članskega DP v namiznem tenisu med posamezniki, pri krepkih 34 letih pa se je končno veselil prve prestižne lovorike, ki mu pomeni ogromno, največ doslej v karieri. S svojo fanatično borbenostjo za vsako točko si jo je zagotovo zaslužil.

»Že na lanskem SP v Parizu, kjer sem se prebil v glavni žreb, sem bil zelo zadovoljen s svojo igro, a brez oklevanja lahko rečem, da mi ta naslov prvaka pomeni največ doslej v karieri,« je poudaril član trenutno vodilnega prvoligaša Krke.

V finalu je na kolena spravil mladega Jana Žibrata, ki je lovil tretji naslov zapored, toda neuspešno. »Prva dva niza sem dokaj sproščen, v tretjem pa sem se povsem izgubil, ker je Jan spremenil taktiko servisa, a že v četrtem sem dobil nove ideje in odgovore. Ta niz je bil ključen. Do konca dvoboja sem moral le še ostati zbran in igrati na visoki ravni, saj mi Jan ni prepustil nobene lahke točke,« je poudaril Slatinšek.

Še več dela kot v finalu je imel – zanimivo – že v osmini finala proti komaj 16-letnemu Deniju Kožulu. »A ne zaradi tekmeca, temveč zato, ker se mi je igra popolnoma podrla. Nobenega udarca nisem kakovostno opravil, tudi servise, ki so moje glavno orožje, sem pošiljal v mrežico ali niti blizu mize. Vseeno se mi je posrečilo zbrati v šestem nizu, v katerem sem začel ponovno menjati ritem in dvoboj obrnil sebi v prid,« je pristavil prekaljeni Velenjčan.

Glede na odlične predstave v prvoligaškem tekmovanju je moral na DP v Novi vasi nositi breme favorita. »Naslov sem si močno želel, kar so vedeli tudi moji prijatelji na Dolenjskem. Zadnja ligaška dvoboja s Kemo in Mariborom si je ogledalo rekordno število gledalcev, kar mi je dajalo velik zagon. Lani sem na DP podlegel pritisku in iz tega sem se veliko naučil. Letos sem pritisk čutil enako kot lani, a sem ga obrnil sebi v prid.«

Slatinšek pa se je naslova veselil tudi med dvojicami v navezi z 19 let mlajšim Darkom Jorgičem, soigralcem pri Krki, ki ga za nameček tudi trenira. »Postopno sva napredovala in obenem uživala v položajih, v katerih sva se znašla. Pred njim je svetla prihodnost in vesel sem, da mu lahko pomagam na športni poti. Ubranila sva veliko zaključnih žog, morda celo več kot predlani, ko sem naslov osvojil z Jako Golavškom,« poudarja novi državni prvak.

Za konec se ozre še v prihodnost. »Če me bo selektor uvrstil v zasedbo za ekipno SP v Tokiu, se bom z veseljem odzval. V klubu smo si pred sezono postavili za cilj nabirati izkušnje, a očitno smo se dobro ujeli in vodimo v prvenstvu. Seveda si želimo po pokalnem naslovu osvojiti še ligaškega. Ne bo lahko, a smo pripravljeni na izziv,« doda Uroš, ki o športni upokojitvi ne razmišlja: »Dokler me noge še nosijo in sem motiviran, ne nameravam skleniti kariere. Družina me podpira in dokler bo tako, se bom kot lev boril za vsako točko.«