Favoriziranim Italijanom le častni niz (VIDEO)

Slovencem po včerajšnji senzacionalni polfinalni zmagi nad azzurri najmanj srebro.

Objavljeno
18. oktober 2015 00.47
Janez Porenta, poročevalec
Janez Porenta, poročevalec

Sofija – Skalp svetovnih prvakov Poljakov slovenskim odbojkarjem ni bil zadosti. V polfinalu EP v Bolgariji so na kolena spravili še prve favorite Italijane, ki so izvlekli le častni niz. Selektor Andrea Giani je fantom vcepil v glavo, da so tudi tokratni tekmeci – favorizirani gor ali dol – premagljivi, izbranci so mu verjeli in napisali novo poglavje pravljice. Do izpolnitve sanj jih loči le še finalna ovira – Francija.

Adrenalin je delal svoje, bržkone kar nekaj reprezentantov v noči na soboto dolgo ni zatisnilo očesa. Priložnost za odličje na tekmovanjih najvišje ravni se ne le odbojkarjem, temveč slovenskim ekipnim športnikom na splošno ne ponuja ravno vsak dan. A če je bil v četrtek čas za evforijo, jo je že dan pozneje spet zamenjala zavzetost na treningu, s katerim so fantje začeli tudi »veliko soboto«. Seveda so imeli na tribuni obiskovalce, polfinalne tekmece Italijane, s katerimi je selektor Giani – če ne bi sedel na slovenski klopi, bi bil ta čas ravno selektor azzurrov, saj je bil med glavnimi kandidati za naslednika neuspešnega Maura Berruta – izmen­jal nekaj vljudnostnih fraz, njegovi izbranci pa so si ob visokem obisku dali duška in popoldanske nasprotnike pustili odprtih ust.

Slovenci so se bodrili med seboj, Gianijeva zmagovalna miselnost je okužila vse v reprezentanci, ni ga bilo junaka, ki ne bi verjel, da je tudi Italija premagljiva. Da je treba le vzdržati njen pritisk z začetnega udarca, pri katerem izstopata eks­plozivna Italijana tujih korenin, Rus Ivan Zajcev in Kubanec Osmany Juan­torena, in da je treba tudi sam do konca pritisniti s servisa, saj je tekmečev sprejem na tem prvenstvu podpovprečen, so si govorili. Po eni strani so bili lahko sproščeni in neobremenjeni »azzurri«, ki imajo že od septembrskega svetovnega pokala v žepu vozovnico za olimpijske igre, po drugi strani pa Slovenci, ki so že z uvrstitvijo v četrtfinale, kaj šele v polfinale, presegli lastna pričakovanja izpred prvenstva.

Izbranci selektorja Gianlorenza Blenginija so do včeraj na EP oddali zgolj tri nize, vse tri že v skupinskem delu zmagovalki letošnje svetovne lige Franciji, vse druge dvoboje – proti Estoniji, Hrvaški, Finski in Rusiji – so oddelali z brezmadežnim izkupičkom. A Slovenci so se tolažili s tem, da so bili Poljaki do četrtfinala še prepričljivejši, saj niso poznali poraza, pa jim je to proti naši raz­igrani vrsti figo pomagalo. Za nameček so imeli popolni avtsajderji med polfinalno četverico precej izdatnejšo pomoč s tribun kot pred tem, ko je bilo število gledalcev, ki so jih bodrili v živo, mogoče prešteti na prste obeh rok. Včeraj jih je bilo v sodobni dvorani Armeec v osrčju Sofije kakih dvesto (pridružila se jim je še peščica poljskih privržencev), kar je Slovence še dodatno poneslo, medtem ko so tekmeci izgubili prednost domačega parketa, na kateri so leteli poprej.

V uvodnem nizu in začetku drugega so Italijani delovali podobno nebogljeno kot v sredinem četrtfinalu svetovni prvaki Poljaki. Niti enega od prvih petih servisov Slovencev niso dobro sprejeli, s čimer so najstniškemu podajalcu Simoneju Giannelliju, ki je klonil pod težo tekme, močno otežili organizacijo napada. Zvezdniška ostrostrelca Zajcev in Juantorena sta resda prispevala pričakovan delež, njunih soigralcev pa kot da ni bilo na parketu. Šele sredi drugega niza so favorizirani tekmeci vzpostavili ravnotežje, se nekajkrat še izmenjali v vodstvu z Gianijevo četo, v končnici pa unovčili izkušnje s številnih zahtevnih obračunov, ki jih imajo v rokah, in izenačili na 1:1.

V tretjem delu so se morali naši fantje postaviti po robu šestim tekmecem in še sodnikoma, ki sta vse kritične točke dodelila azzurrom. Tine Urnaut je kot pravi kapetan žolčno protestiral, a se turški delilec pravice ni omehčal, vseeno pa so Slovenci zadržali mirne živce in niz rutinirano pripeljali pod streho. A to še ni bilo vse: v četrtem so tekmeci resda še vodili z 11:10, nato pa so naši fantje na servis Klemna Čebulja vpisali tri točke zapored, razliko zadržali do konca – pravzaprav so jo še oplemenitili – in se huronsko veselili največje zmage v zgodovini. Ki pa morda že danes (finale s Francijo se bo začel ob 19.45) ne bo več največja!