FIDE je odprla boj za šahovski Olimp

Velemojster Matej Šebenik o letošnji seriji grand prix.
Fotografija: Levon Aronian po zamenjavi armenske zastave za ameriško še naprej uspešno tekmuje. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Levon Aronian po zamenjavi armenske zastave za ameriško še naprej uspešno tekmuje. FOTO: Reuters

Prvi od treh turnirjev šahovske serije grand prix v Berlinu se bliža koncu. Gre za drugo najpomembnejše uradno tekmovanje znotraj aktualnega ciklusa za svetovno prvenstvo v koledarskem letu 2022. Najboljša dva igralca v skupnem seštevku serije bosta namreč zaokrožila osemčlansko zasedbo kandidatskega turnirja, ki se bo odvijal od 16. junija do 7. julija v Madridu in bo določil ime prihodnjega izzivalca svetovnega prvaka.

S pričujočo serijo Svetovna šahovska federacija (FIDE) v skladu s svojimi napovedmi še bolj odpira ciklus za svetovno prvenstvo. Namesto ozkega elitističnega pristopa ponuja priložnost večjemu številu profesionalnih igralcev, da sodelujejo na različnih stopnjah bojev za šahovski Olimp. Če sta bili prej dve mesti na kandidatskem turnirju avtomatično zagotovljeni igralcema z najvišjim ratingom, kar je pomenilo izbor znotraj ozkega kroga bolj ali manj istih imen, morajo v novem sistemu elitni igralci svoje statuse potrjevati v ostrih medsebojnih dvobojih in v obračunih s tistimi pretendenti, ki si šele utirajo pot v najožji svetovni vrh.

Dodaten čar seriji daje tudi dokaj originalen format, ki za uradna šahovska tekmovanja nikakor ni ravno običajen. Vsak od 24 igralcev bo nastopil na dveh od treh turnirjev. Drugega bo gostil Beograd, zaključnega, konec marca in v začetku aprila, pa ponovno nemška prestolnica. Znotraj posameznega turnirja je 16 igralcev porazdeljenih v štiri skupine, v katerih se po dvakrat pomerijo z vsakim od treh tekmecev. Napreduje zgolj zmagovalec vsake skupine in z uvrstitvijo v polfinale lahko nadaljuje boj za končno zmago.

Matej Šebenik
Matej Šebenik

Berlinski uvod ni razočaral

Kot se je izkazalo že na samem uvodu serije, je v tovrstnem formatu zelo malo prostora za taktiziranje nastopajočih. Ker šteje samo prvo mesto v skupini in sta v kratki seriji na voljo zgolj dve vstopnici za kandidatski turnir, smo lahko za začetek v Berlinu spremljali zares zanimive in borbene dvoboje, ki v dosedanjem poteku gotovo niso razočarali.

V predtekmovanju je največ pokazal Armenec Levon Aronjan, ki od lanskega leta nastopa pod ameriško zastavo. Nekdanja številka dva na svetu, ki je dolgo veljal za glavnega konkurenta Magnusu Carlsenu, si v zadnjem času postopoma utira pot iz kriznega obdobja nazaj na svojo nekdanjo raven. Poleg njega sta si z uvrstitvijo v izločilne boje priigrala realne možnosti za preboj na kandidatski turnir še dva Američana, Lenier Dominguez in Hikaru Nakamura, četrti zmagovale predtekmovalne skupine pa je bil Madžar Richard Rapport.

Doslej predstavlja edini črni madež serije odstop dveh igralcev, ki je tako ali drugače povezana s pandemijo novega koronavirusa. Rus Dmitrij Andrejkin je bil pozitiven na testiranju tik pred začetkom turnirja, medtem ko Kitajec Ding Liren ni mogel pravočasno urediti potrebnih dokumentov za potovanje in nato za vrnitev v domovino. Predvsem odsotnost slednjega je precejšen udarec za aktualni ciklus, saj gre za tretjega igralca s svetovne ratinške lestvice, ki bi bil v ožjem krogu favoritov tudi na kandidatskem turnirju, če bi se mu nanj uspelo uvrstiti.

Preberite še:

Komentarji: