Finale po taktih Vasilija Žbogarja

Najboljši slovenski jadralec je z 2. mestom v zadnjem plovu potrdil zmago na finalu svetovnega pokala v Abu Dhabiju.

Objavljeno
30. november 2014 13.03
bsa/Žbogar
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Abu Dhabi - Najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar se veseli novega mednarodnega uspeha, zmage v razredu finn na finalu svetovnega pokala v Abu Dhabiju. V današnjem zadnjem plovu je ciljno črto prečkal drugi, kar mu je zadostovalo za prepričljivo skupno zmago. Tina Mrak in Veronika Macarol sta tekmovanje sklenili na šestem mestu v olimpijskem dvosedu 470.

Izolan je z odličnim jadranjem skozi celo preizkušnjo, ki so jo letos pod streho spravili prvič, dokazal, da je dejansko specialist za največje tekme. Z drugim mestom v plovu najboljše deseterice za odličja je danes svojo prevlado na regati le še potrdil. Najbolj mu je sicer za ovratnik dihal svetovni prvak, Hrvat Ivan Kljaković Gašpić, sicer zmagovalec zadnjega plova, tretje mesto pa je zasedel Američan Caleb Paine.

»Super zaključek sezone. Vesel sem predvsem tega, da sem bil ves teden v vodstvu. Današnja regata za kolajne je bila zelo zahtevna, saj smo jadrali v zalivu z zelo spremenljivim vetrom. Zavedal sem se, da bo težko zadržati prvo mesto, a sem natančno vedel, kaj je moja naloga - biti blizu Hrvata. In posrečilo se mi je. Seveda bi bil razočaran, če bi zadnji dan izgubil skupno zmago, a sem ostal miren in dobro opravil tudi zadnji izziv,« se je smejalo Vasiliju.

Mrakova in Macarolova sta, tako kot Žbogar, plov za odličja zaključili na odličnem drugem mestu, skupno pa zadržali šesti položaj. Zmage sta se sicer veselili Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar. Naši posadki sta tako dokazali, da slovenski jadralci krojijo svetovni vrh v olimpijskih razredih in da spodrsljaji, ko prireditelji pravočasno ne posrbijo za slovensko zastavo, niso opravičljivi.