Finski dirkaški šampion na Portugalskem postavil stvari na svoje mesto

Kalle Rovanperä se je s prvo letošnjo zmago zavihtel tudi na vrh skupne razvrstitve za svetovno prvenstvo.
Fotografija: Finski šampion Kalle Rovanperä je takole na Portugalskem letel zmagi nasproti. FOTO: Miguel Riopa/AFP
Odpri galerijo
Finski šampion Kalle Rovanperä je takole na Portugalskem letel zmagi nasproti. FOTO: Miguel Riopa/AFP

Finski dirkaški šampion Kalle Rovanperä (toyota yaris) je bil z naskokom najhitrejši na reliju za svetovno prvenstvo po Portugalski. Na ta način je na tej preizkušnji v okolici Porta prepričljivo ponovil lanski podvig ter slavil prvo letošnjo zmago in skupno deveto med elito. S tem uspehom se je zavihtel tudi na vrh skupne razvrstitve.

»Dolgo sem čakal na to, zdaj pa sem končno spet na vrhu. Pogrešal sem že ta občutek,« je priznal 22-letni Finec, ki se je posebej zahvalil svojemu sovozniku Jonneju Halttunenu in celotni Toyotini ekipi. Ob tem je še pristavil: »Vsem materam, še posebno moji, želim še vse najboljše za materinski praznik!«

Rovanperä, ki brani naslov svetovnega prvaka, je imel v cilju skoraj minuto prednosti pred drugouvrščenim Špancem Danijem Sordojem (hyundai i 20, + 54,7), finsko zmagoslavje pa je s tretjim mestom dopolnil Sordojev moštveni sotekmovalec Esapekka Lappi (+ 1:20,4), ki se je tako drugič zapovrstjo po reliju na Hrvaškem povzpel na najnižjo stopnico odra za najboljše dirkače v reliju.

Esapekka Lappi je finsko zmagoslavje dopolnil s tretjim mestom. FOTO: Miguel Riopa/AFP
Esapekka Lappi je finsko zmagoslavje dopolnil s tretjim mestom. FOTO: Miguel Riopa/AFP

Na četrtem mestu je pristal Estonec Ott Tänak (ford puma), ki je za Rovanperäjem zaostal za 2:04,2 minute, peti je bil Belgijec Thierry Neuville (hyundai i20, + 8:22,6), šesti pa Britanec Gus Greensmith (škoda fabia, + 9:43,4).

Rovanperä ima zdaj kot vodilni v skupni razvrstitvi zdaj 17 točk naskoka pred Tänakom, na tretjem mestu pa je z zaostankom 29 točk francoski zvezdnik Sebastien Ogier (Toyota).

Naslednji reli za svetovno prvenstvo bo med 1. in 4. junijem na Sardiniji.

Preberite še:

Komentarji: