Fisa v Københavnu umaknila pravilo stotih metrov

Mednarodna veslaška zveza (Fisa) je v Københavnu sprejela nekatera nova pravila.

Objavljeno
18. februar 2013 21.00
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si
København - Predstavniki Mednarodne veslaške zveze so na izrednem kongresu v Københavnu sprejela nekaj sprememb dosedanjih pravil in statutov, ki znajo zaznamovati veslaški šport v prihodnosti.

Zasedanja se je udeležilo 87 delegatov iz 51 držav članic, ti pa so so preučili 49 predlaganih sprememb kot tudi deset dopolnil k predlogom. Omenjeni delegati so predstavljali 135 glasov, kar pomeni, da je bilo za sprejetje predloga ob dvotretjinski večini potrebnih 90 glasov.

Odslej nič več vnovične regate v primeru izenačenja

Predstavniki Fise so med pomembnejšimi spremembami sprejeli to, da se v primeru neodločenih tekem, ko se dvema ali več reprezentancam ne da določiti zmagovalca oziroma doseženega mesta, ne bo izvajala vnovična regata, pač pa bo v boljšem položaju tisti čoln, ki se je bolje uvrstil na prejšnjih tekmah oziroma je dosegel boljši čas. Do zdaj je veljalo pravilo, da če sta dva čolna hkrati prečkala ciljno črto, sta morala vnovič le omenjena čolna še enkrat preveslati tekmovalno progo.

Druga pomembnejša sprememba je, da ne velja več pravilo uvodnih 100 metrov, kjer je lahko čoln oziroma posadka uveljavljal okvaro na materialu in zahteval ponovitev štarta vseh čolnov. Doslej so sodniki čolne znova poslali na start, kadar je ena od posadk v prvih 100 metrih tekme prijavila škodo na čolnu. Delegati so ugotovili, da so materiali v zadnjih letih tako napredovali, da do poškodb v štartnem procesu ne prihaja več, poroča slovenska tiskovna agencija.

Lahki veslači bodo v posadkah še naprej imeli povprečje 70 kilogramov, saj ni bil sprejet predlog, da bi vsak veslač zase moral izpolnjevati zahtevano težo in pri tem ne bi bil odvisen od povprečja v ekipi, kar pa bi lahko pripeljalo do zahtevanega nenadnega hujšanja nekaterih članov ekipe, zato ker je posameznik preko določene teže. Zato so obveljali dosedanji pravilniki, kjer posameznik ne sme preseči 72,5 kilograma, povprečje posadke pa 70 kilogramov.

Kongres je tudi zavrnil predlog britanske zveze, da bi ženski četverec še naprej ostal v programu svetovnega prvenstva, medtem ko je moški dvojec s krmarjem ostal na programu SP. Brez vključitve v program olimpijskih iger je ostal kanadski predlog po ženskem lahkem enojcu.

Oswald se bo vnovič potegoval za predsednika

Denis Oswald, ki je predsednik Fise od leta 1989, je razkril, da se bo potegoval za prehodni mandat za šest do osem mesecev in tako pomagal morebitnemu novoizvoljenemu predsedniku. Morebitni novi kandidati lahko svoje kandidature predložijo do 2. junija 2013. Volitve kongresa Fise bodo 2. septembra 2013 v korejskem Chungjuju ob robu svetovnega prvenstva.