Fistravec in Markovc v velikem finalu

Slovenska veslača Gašper Fistravec in Jernej Markovc sta se uvrstila v finale svetovnega pokala v Etonu.

Objavljeno
21. junij 2013 19.55
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Eton - Slovenska veslača Gašper Fistravec in Jernej Markovc sta se uvrstila v veliki finale svetovnega pokala v britanskem Etonu v dvojnem dvojcu. V repesažu na olimpijski progi 2012 sta Slovenca osvojila drugo mesto za posadko Azerbajdžana in se prebila med najboljšo šesterico.

Edina slovenska posadka na svetovnem pokalu v Etonu je že dopoldan osvojila tretje mesto za Nemčijo in Veliko Britanijo, v repesažu pa sta Slovence prehitela le Azerbajdžanca. Slovenca sta bila po dobrem startu do polovice celo v boju za zmago, Aleksander Aleksandrov, na OI v Londonu je osvojil peto mesto v skifu, in Boris Jotov pa sta bila v drugem delu premočna. Slovenca sta v nadaljevanju le kontrolirala Finca, saj sta v finale vodili prvi dve mesti, piše STA.

V velikem finalu, ki bo na sporedu v nedeljo malo po 13. uri, se bo slovenska posadka pomerila s čolni iz Nove Zelandije in Nemčije, ki sta bili najboljši že v predtekmovanju, ter Velike Britanije, Azerbajdžana 1 in Češke.

"Zadovoljstvo je vsekakor izredno. Uvrstitev v A finale je potrditev dela čez zimo in v začetku sezone, vliva pa tudi motivacijo za naprej, saj nam v prvem delu sezone nekako ni uspelo narediti pravega rezultata. Veliki finale bo zanimiv, favorita sta vsekakor Nova Zelandija in Nemčija, odstopa tudi Azerbajdžan, ostali pa smo po časih dokaj izenačeni in težko je kaj napovedovati. Z uvrstitvijo se niti ne obremenjujeva, predvsem se bova osredotočila na izboljšanje vožnje, s tem pa bo prišel tudi rezultat," je po današnjih nastopih povedal Fistravec.

Zelo zadovoljen je bil tudi selektor Miloš Janša: "Fantoma čestitam za obe današnji tekmi. Zavedamo se sicer, da tu ni vseh najboljših, večina pa vendarle je. Oba današnja nastopa dvojnega dvojca sta bila optimalna, obakrat so bile realno boljše posadke, ki so ju prehitele. Do sedaj sta Markovc in Fistravec vse v celoti realizirala. V finalu bodo neposredni rivali Čehi, glede višjih mest pa se bomo skušali boriti s posadkama, ki sta nam po časih blizu, z Veliko Britanijo in Azerbajdžanom."